Szentmise, főzőverseny, kultúrműsor, gyermeknap

2024.05.21. 08:54

Együtt ünnepelték a pünkösdöt a botfaiak

Hagyományaik előtt tisztelegve, az idén is pünkösd vasárnapjára időzítették vidám városrészi rendezvényüket a botfaiak – falu korukban a búcsút is a jeles keresztény ünnepen tartották.

Fincza Zsuzsa

A délutáni kulturális programban is fellépett az Őszirózsa Nyugdíjasklub Dalköre

Fotó: Fincza Zsuzsa

A délelőttöt ezúttal is a templomban kezdték, ahol plébánosuk, Furján Gellért celebrálta a pünkösdi szentmisét, majd kollektíven levonultak a kastély "ánglisában" 2000-ben állított millenniumi emlékműhöz. A megemlékezés központjában a pünkösd állt – az egyik legkisebb és legbátrabb botfai színészjelölt-palánta, Bíró Réka, valamint a szeniorokat képviselő Salamon Károlyné szavalattal, az Őszirózsa Nyugdíjasklub dalköre pedig népdalokkal tisztelgett az ünnep előtt. Pünkösd jelentéséről Simon Lászlóné, a Búzavirág Lányok-Asszonyok Klub vezetője tartott ismertetőt, majd Mrakovics Miklósné tavaszköszöntő verssel zárta a műsorfolyamot. 

A gyerekek a műsor alatt sem hagyták abba a játékot

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a térség önkormányzati képviselője ünnepi köszöntőjében felidézte Botfa múltját, dicső elődeik hőstetteit, szólt mozgalmas jelenéről, amelyben oroszlánrésze van az aktív, botfai identitásukat őrző civil szervezeteknek; a legfiatalabbaktól kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak, a sporttól, a hagyományőrzésen a kulturális élet számos ágában jeleskedőkön át a környezetvédőknek.

A botfai városrészi nap délelőtt a millenniumi emlékparkban kezdődött
Fotó: Fincza Zsuzsa

A délelőtti ünnepség befejezéseként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Gecse Péter koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatán.

Az egyházközség Gellért atya aktív részvételével is benevezett a főzőversenybe
Fotó: Fincza Zsuzsa

A rendezvény délután a közösségi háznál folytatódott. Mert Botfán is minden az ifjabb korosztály körül forog: légvárakkal, népi fajátékokkal, gyermek menetlevél programmal, keramikus foglalkozással, arcfestéssel, mézeskaláccsal, vattacukorral és egyéb finomságokkal várták a gyerkőcöket. A pünkösdi főzőverseny is ősrégi hagyománynak számít, a csapatok a sátrak alatt már délben elkezdték a készülődést, a több száz adagos "menzát", a két óriásbödönnyi babgulyást pedig versenyen kívül a helyi polgárőrök képviseletében Salamon Gyula és Simon László a közösségi ház konyhájában készítette. A 9 versenyző csapat alaposan feladta a leckét a Hart Péter (vendéglátós, szakács szakember, botfai lakos), Major Zsolt (a közösségi házat fenntartó Keresztury VMK képviselője) és Simon Lászlóné (amatőr civil) alkotta zsűrinek. Közel egy órába telt, mire végigkóstolták a versenyműveket: a sportolók szája íze szerint készített tortillát, a pizzát, a krumpliprószát, az olaszos gnocchit, a slambucot, mint alföldi pásztorételt, a magyaros pörkölteket, egytálételeket. A döntés nehézségét jelzi, hogy hosszas tanácskozás után az első díjat az "Osztálytársak" pincepörköltje és a Bolla Zsolt-team gnocchija megosztva kapta, a bronzérem pedig a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület sült marhanyelvvel tálalt slambucának jutott. 

Az Albatrosz Táncegyüttes nagy sikert aratott Korda György Reptér című dalának koreográfiájával
Fotó: Fincza Zsuzsa

A több mint 3 órás kulturális program során színpadra lépett a több botfai csemetével ékeskedő Apáczai Művelődési Központ gyermek modern tánccsoportja, az Albatrosz Táncegyüttes, a Binkó és Kisbinkó Táncegyüttes, valamint a Kerka Táncegyüttes, énekelt Miklós Vivien, felléptek a Hevesi-színház színészei, Mihály Péter és Kovács Virág pedig népszerű operettslágerekből kötött csokrot. Természetesen ízelítőt nyújtott tudásából a helyi Őszirózsa Dalkör és a Botfai Citerazenekar is.

A Botfai Citerazenekar vidám dalokkal alapozta meg a jó hangulatot
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Saját identitásuk őrzése mellett a botfaiak egyúttal Zalaegerszeg város jó hírét is öregbítik – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. – A magyar népzenészek nagy táborában már a hangszer nevének hallatán szóba kerül a Botfai és a Válicka Citerazenekar s velük együtt Zalaegerszeg hagyományőrző törekvése, a botfai székhelyű környezetvédők országos jegyzésű csapata az egész vármegyében az egyetlen, amely békamentést végez, ugyanakkor a Magyar Madártani Intézet zalaegerszegi madárgyűrűző állomásaként tartják számon s folytathatnánk a sort az erdei iskolákkal, táborokkal, a Zalaegerszeg védett természeti értékeit bemutató kétkötetes kiadvánnyal, amely támogatói között Zalaegerszeg város önkormányzata is megtalálható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában