Frissen Zalából

2021.12.03. 16:17

Megtartották a AVL Hungary bokrétaünnepét Zalaegerszegen (videó)

A megyeszékhelyi járműipari tesztpálya területén tartottak bokrétaünnepet, mivel a AVL Hungary Kft. itt épülő iroda- és üzemcsarnoka elérte a legmagasabb pontját.

Arany Horváth Zsuzsanna

A 150 új munkahelyet teremtő 2,5 milliárd forintos beruházás része lesz a grazi központú, járműipari kutatás-fejlesztés területén működő, az erőátviteli diagnosztikában, a hajtásláncrendszerek csaknem teljes vertikumában élen járó centrumnak számító AVL List GmbH és az AVL Hungary vállalategyüttesnek, amely Zalaegerszegen kívül Budapesten, Érden, Kecskeméten van jelen Magyarországon. A zalaegerszegi rendezvényen – a német szokásból nálunk is meghonosodó – bokréta-felhelyezés előtt dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Robert Fischer, az AVL List GmbH technológiai vezetője, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szólt a beruházás jelentőségéről.

Az AVL Hungary Kft. zalaegerszegi új épületét idén júliusban kezdték felhúzni, de a világ legnagyobb független vállalatcsoportja már 2002 óta jelen van hazánkban, a zalai megyeszékhelyen is csúcstechnológiás fejlesztői környezetben fog dolgozni, együttműködve a tesztpálya munkatársaival a kutatás-fejlesztés, a szimuláció, a tesztelés, a szoftverfejlesztés, a kalibráció és a gyártástervezés területein. Erről Dirk Janetzko magyarországi ügyvezető és Robert Fischer, az anyacég technológiai vezetője szólt az ünnepség résztvevői előtt. Utóbbi jelezte, már 500 munkatárssal dolgoznak Magyarországon, akik elkötelezettségükkel hozzájárulnak a cég sikereihez. Palkovics László miniszter azt is felidézte, hogy egyetemistaként maga is List-motort tervezett, mostanra pedig az AVL-t alapító List-professzor fiával működhet együtt a zalaegerszegi fejlesztés révén a hazai járműipar. Megköszönve a két éve a cég a magyar tervek közt kialakult bizalmat arra is kitért, hogy a tesztpálya övezetében egyetemi kutatóközpont, a tesztelést majd itt végző német harckocsi gyár épül, ami mutatja, hogy a magyar kormány kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettségét mutatja. (A GDP 1,6 százalékát fordítja erre Magyarország.) Hazánk már nemcsak a gyártásban, hanem a fejlesztésben is részt vesz, a zalaegerszegi tesztpálya pedig más beruházásokat is ide vonz. Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a járműipari tesztpálya már 99 százalékos készültségben van, s mágnesként vonzza a további befektetőket. Jelezte, a március avatás nem jelenti a véglegességet, hiszen a használói mindig új igényeket fogalmaznak majd meg. Balaicz Zoltán polgármester a város nevében köszönte meg, hogy a korszerű, környezettudatos közlekedést szolgáló beruházásoknak Zalaegerszeg lehet a helyszíne. A gazdasági ökoszisztéma, azaz a gyártás, a tesztelés, az egyetemi háttérrel megtámogatott kutatás-fejlesztés lendületet ad a megyeszékhelynek, európai léptékű ipari fejlődést biztosítva. A bokrétaünnep délután szakmai előadásokkal folytatódott.

 

Az AVL tevékenysége három részre osztható, a PTE egység hajtásláncokkal foglalkozik, motorok, tengelyek, váltók tervezésével, fejlesztésével, az ITS részleg tesztpadokat és mérőeszközöket épít a hajtásláncok méréséhez és teszteléséhez. Harmadik ág szoftvereket fejleszt, analíziseket és szimulációkat végez.

A 70 éves múltra visszatekintő, története során 1500 szabadalmi bejegyezést benyújtó osztrák AVL a világ első számú független vállalata a motor- és hajtáslánc-fejlesztés területén. A vállalatcsoport világszerte 9500 alkalmazottat foglalkoztat, 2018-as pénzügyi forgalma elérte az 1,75 milliárd eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában