Start munkaprogram

2022.10.10. 17:00

Új gép segíti a betakarítást Reszneken

Az idei Start munkaprogram mezőgazdasági pályázatában sikerült új eszközt beszerezni a településen, ami nagy segítséget jelent több területen is.

Korosa Titanilla

Az új (kék) traktorral zajlik már a burgonya betakarítása, jobbra Kercsmár István

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Kercsmár István polgármester arról tájékoztatott, hogy a már hat éve használt mezőgazdasági vontató helyett vásároltak újat.

– Eddig egy Solis 50-es munkagéppel rendelkeztünk, amit ugyanennek a típusnak a korszerűbb változatára cseréltünk le – mondta. – A típus műszaki tartalma megfelel a mai kor elvárásainak, európai uniós szabvány, a kabinja légkondicionált. Nagy segítség nekünk a szántóföldi termesztésben, kiválóan alkalmas a burgonya- és az olajtökültetvény művelésére, valamint a betakarításnál is jól hasznosítható. A nagy méretű burgonyakombájnt is tudja mozgatni és ezzel viszonylag gyorsan meg tudjuk oldani a közel 3 hektáros területen a betakarítást.

Használható még a gép kommunális feladatokra, csatlakoztathatók rá a rendelkezésre álló eszközök, adapterek, mint a permetező, a pótkocsi, a rézsűkasza, illetve a mulcsozó, melyekkel az önkormányzati területeket tartják rendben. 

A traktort 12,5 millió forintért vásárolták, ehhez felhasználták a Start programban elnyert 5 millió forintot, illetve hozzájött az az 5 millió forint, amennyiért a hatéves járművet sikerült értékesíteni, valamint kiegészítették a közmunkaprogramból befolyt 2,5 millió forinttal.

Kercsmár István hozzátette, idén közepesnek mondható a burgonyatermés, géppel válogatják, osztályozzák a közfoglalkoztatottak, az értékesítésből közel 3 millió forint bevételre számítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában