A fa becsülete

2022.10.14. 19:35

Tematikus nap a helyi termék piacon Zalaegerszegen

Tököt faragó vidám csapatok, portékáikat kínáló kézművesek, előadás, kiállítás és mesterségbemutatók várták az érdeklődőket pénteken délután a Göcseji Tudásközpontban, ahol második alkalommal szerveztek tematikus napot a hagyományőrzés jegyében.

Mozsár Eszter

Németh Ármin, a Magyar Hagyományőrző Faművesek vezetője intarziavágást mutat a gyerekeknek

Fotó: Mozsár Eszter

Németh Ármin, a Magyar Hagyományőrző Faművesek vezetője egy 20. század eleji intarziavágó fűrésszel tartott bemutatót a Helyi Termék Vásári Forgatagon pénteken. A mesterségbemutatón állat- és növényfigurák készültek, amit később kifesthettek a gyerekek. A Göcseji Kézműves Egyesület által szervezett „A fa becsülete régen és ma” elnevezésű programon emellett tökfaragó versenyre, különféle kézműves foglalkozásokra, előadásokra várták az érdeklődőket. 

Míg szeptemberben a szalma, ezúttal a fa volt a középpontban a Göcseji Kézműves Egyesület által életre hívott Helyi Termék Vásári Forgatagon.

A tudásközpont előtti téren a gyerekeket a hagyárosböröndi Magyar Hagyományőrző Faművesek várták interaktív bemutatókkal, így többek között fatilolással, fakorong fűrészeléssel és intarziavágással ismerkedhettek meg. A mellettük lévő asztalokon tökfaragó csapatok mérték össze tudásukat.

Ezen kívül Kiss Nóra etnográfus tartott előadást a fa felhasználási módjairól, az előadóteremben Varga Ernő makettkészítő és Pegán László fafaragó közös kiállítását nézhették meg, ami még két hétig lesz megtekinthető. A látogatók Németh Dezső iparművésztől is kérdezhettek. Nagy Tamás kosárfonótól a fűzvessző hasznosítását, a kosárfonás technikáját leshették el, Kovács Ágota kézműves a vadvesszők felhasználásával készíthető tárgyak fonását mutatta be. Érdekességként Wéber Mónika bútorfestő egy régi bútordarab felújításának fortélyait ismertette. A vásári forgatag ideje alatt a Tekerős Barátok gondoskodtak a vidám hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában