Magyarnak lenni annyi, mint szabadnak lenni

2022.10.06. 14:00

Megemlékezést tartottak Nagykanizsán

A város elöljárói, intézmények, civil szervezetek vezetői gyűltek össze tegnap az Aradi-szoborcsoportnál, hogy leróják tiszteletüket a hősök emléke előtt.

Pásztor András

Az önkormányzat nevében Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester koszorúzott Fotó: Szakony Attila

Balogh László polgármester ünnepi beszédében felidézte: 173 évvel ezelőtt Európa legősibb császársága és legnagyobb birodalma sújtott le egy kicsiny nemzet fiaira, hogy lenyesse a szabadság és szuverenitás minden virágzó ágát. De a vérrel, kínnal és szenvedéssel eltiport forradalom nem volt képes megtörni a magyarság lelkét, sőt 1949. október 6-a egyfajta megvilágosodást is hozott, miszerint nincs többé olyan erő, olyan hatalom, mely képes eltörölni a magyarság szabadságvágyát.

- Ez a mi történelmi erőnk: megtörhetik testünket, kivégezhetik hőseinket, elvehetik földjeinket, de a lelkünk szabadságát nem hódíthatja meg fegyver, sem pedig erőszak - fogalmazott Balogh László polgármester, majd hozzátette: 1849. október 6-a a történelem azon ritka pillanata, amikor a magyar szabadság egyet jelentett a népek szabadságával, az egyetemes szabadsággal. Így magyarnak lenni azt jelenti: szabadnak lenni.

A polgármester beszédének utolsó gondolataként rámutatott: az aradi vértanúk emlékművénél azért hajtunk fejet, hogy felszámoljuk hétköznapi széthúzásainkat, filléres kicsinyességeinket, percemberi mivoltunkat, hiszen nem pusztán emberek közössége, hanem egységes nemzet vagyunk.

Az emlékező beszédet követően a Hevesi Sándor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort, majd a politikai pártok, civil szervezetek és intézmények vezetői helyezték el koszorúikat a szoborcsoport körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában