Konferencia

2022.10.13. 17:30

Körforgás a gazdaság minden területén

Nyolcadik alkalommal rendezték meg csütörtökön a Víz- és szennyvízkezelés az iparban című szakmai konferenciát, melynek a Karos Spa Hotel adott otthont.

Pásztor András

Dr. Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét (középen) köszönti a konferencia előtt Üsztöke Botond, a Karos Spa Hotel vezérigazgatója és Galambos Ildikó, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ igazgatója

Forrás: Pásztor András / Zalai Hírlap

Mint azt Galambos Ildikó, a szervező Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ igazgatója elmondta: a konferencia célja elsősorban a tudásmegosztás azon szakemberek számára, akik víztechnológiával, víztisztítással foglalkoznak. A konferencia egyben arra is remek lehetőséget teremt, hogy megismerjék egymás eredményeit, tapasztalatot cseréljenek vagy újabb közös projektekben gondolkodjanak.

A konferencia első előadója Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt, aki egy új kezdeményezésről, a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platformról beszélt. Mint mondta: az elmúlt időszakban jelentős átalakulás történt a hazai innovációs rendszerben, hiszen sikerült összekötni a tudás birtokosait, azaz a felsőoktatási intézményeket, a tudás használóival, vagyis az ipari szektor szereplőivel. Ez azért volt fontos, hogy a tudás társadalmi hasznot hajtson, akár találmányok formájában, de még inkább anyagi tekintetben. Az előadó szólt továbbá a nemzeti laborok és a hozzájuk kapcsolódó tudományos és innovációs parkok kiépítéséről, melyben Nagykanizsának is fontos szerep jut a jövőben.

– Idén márciusban hoztuk létre a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platformot, melyhez ezidáig közel 200 cég csatlakozott, s melynek elsődleges feladata, hogy a körforgásos gazdaságot segítő pályázatokat dolgozzunk ki - hangsúlyozta dr. Birkner Zoltán, aki rámutatott: a gazdaság számára - főleg a mai energiaválság okán - egyre fontosabb úgy megtervezni a gyártást, hogy lehetőség szerint minden anyag visszaforgatható legyen, s vagy anyag vagy energia formájában újrahasznosítható legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában