Országos Könyvtári Napok

2022.10.09. 16:30

Könyves vasárnappal zárult a programsorozat Zalalövőn és Letenyén

Két zalai kisvárosban is Könyves vasárnap programmal zárult az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata. Zalalövőn és Letenyén egyaránt a családokat próbálták megszólítani.

Gyuricza Ferenc

Csicsergő program a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban. A kép előterében Tóth Szilvia (balról) és Tarafás-Ruisz Rita a gyermekeikkel

Fotó: Gyuricza Ferenc

Előbbi helyszínen Csicsergő foglalkozással indult az egész napos programsorozat, a Hozborné Pintér Krisztina által vezetett zenés, énekes, mondókás elfoglaltságot mind a kisgyermekek, mind a szülők szemmel láthatóan örömmel fogadták.

- A Csicsergő foglalkozás éppen ezért már hosszú ideje hagyományosan része intézményünkben a Könyves vasárnapi programnak – mondta Kovács Mónika könyvtáros, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár helyettes vezetője. – A Könyves vasárnap az Országos Könyvtári Napok záróeseménye, s mióta azt meghirdették, minden évben részt veszünk benne. A hét során igyekszünk minden egyes korosztályt megszólítani, így volt nálunk például zenés program az iskolás gyermekeknek, illetve örömtánc foglalkozás a nyugdíjas korúaknak, a hétvégi programjaink pedig a családokról szólnak.

A Csicsergőt ugyancsak a kisgyermekeknek szóló mesefoglalkozás követte, míg a délután folyamán többek közt őszi kézműves foglakozást, illetve táncos programot tartottak az intézményben, amiket az óvodapedagógus Végh Viktória vezetett. Kovács Mónika elmondása szerint ezen programokra nemcsak a rendszeres könyvtárlátogatók térnek be, hanem olyanok is, akik nem feltétlenül tartoznak a beiratkozott olvasók közé. 

 A Csicsergő foglalkozás élmény a gyermekeknek és a szülőknek is. Jobbról a második, piros ruhában Hozborné Pintér Krisztina, a foglalkozás vezetője
Fotós: Gyuricza Ferenc

- A beiratkozott olvasói létszám éves szinten 350 fő körül alakul, a könyvtári szolgáltatásokat azonban ennél jóval többen igénybe veszik, magyarázta az igazgatóhelyettes. – Az óvodás és általános iskolás csoportok rendszeresen megjelennek nálunk foglalkozásokon, ezek a tevékenységek sem kötöttek a beiratkozáshoz, illetve vannak olyan felnőtt korú látogatóink, akik csak alkalmanként veszik igénybe szolgáltatásainkat, például a fénymásolást, vagy a Digitális Jólét Program Pont kínálta lehetőségeket.

Letenyén szombaton délelőtt a bátorság volt a könyvtári foglalkozás fő témája, s A herceg, aki félt az oroszlánoktól című mese alapján az állatok királyát formázó ceruzatartót készíthettek a gyerekek. Vasárnap a sport köré építették a könyvtárosok a nap programját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában