Urnafal, makadámút, óvodai játszótér és polgárőr szolgálati hely

2022.10.20. 18:00

Fejlesztések Lakhegyen és Vasboldogasszonyban

A Magyar falu program keretében 2,8 millió forintot nyert a lakhegyi önkormányzat a temetőbeli 20 férőhelyes urnafal elkészítésére, amihez az Újvári Katalin polgármester vezette önkormányzat 500 ezer forintot tett hozzá.

Arany Horváth Zsuzsa

A lakhegyi urnafal átadása: Kiss L. Gábor esperes, Újvári Katalin polgármester, Nagy Bálint országgyűlési képviselő, dr. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző és Rövid Zoltán építési vállalkozó Fotó: Pezzetta Umberto

Csütörtökön az Alsóhegy utcából induló mintegy 1,5 kilométeres hegyi makadámúttal és az óvodai udvari eszközökkel együtt avatták fel az új lakhegyi létesítményt, ahogy a szomszédos Vasboldogasszony kültéri fitneszeszközeit, a polgárőr egyesület szolgálati helyét és a faluház előtti megújult teret is. Az átadásokon Nagy Bálint országgyűlési képviselő, államtitkár beszédében a magyar kormány számára is elsőrendű cél, a vidék élhetőségét növelő helyi közösségi tervek megvalósulásának fontosságát emelte ki.

A lakhegyi zártkerti út közel 20 millió forintba került, ezt a fejlesztést egy agárminisztériumi pályázat tette lehetővé. A 60 hegyi porta jobb megközelítését biztosító út mellett szakrális hely, azaz a kápolna felújítása is megvalósult, ahol kialakítottak egy parkolót is. Az 1997 óta a volt iskola 110 éves épületében működő,  jelenleg 39 kisgyermeket nevelő óvoda udvarán szülői felajánlás mellett a Magyar falu program révén 3,5 millió forintot kaptak, amit 1,4 millió forinttal egészített ki a helyhatóság, tájékoztatta lapunkat Újvári Katalin polgármester. Ebbe az óvodába a lakhegyi kicsik mellett Nagypáliból is jár 14 kisgyermek, a lakhegyi iskolások pedig Egerváron tanulnak.

Vasboldogasszonyban a Magyar falu program sikeres pályázata 3,4 millió forintot biztosított a gyerekeknek készült kültéri tornapályára, 4,5 milliót pedig a polgárőrök szolgálati helyére, ez utóbbit 1,6 millió forint önerővel toldotta meg az önkormányzat, mondta Németh Zsolt polgármester, hozzátéve, az épület egyéb közösségi célokat is szolgál a jövőben. A faluház előtti tér megújítását Leader-pályázat révén nyert 10 millió forintból és 15 százaléknyi önrészből sikerült megoldani.

Az új létesítmények átadásán Kiss L. Gábor esperes is közreműködött.

A faluház előtti tér avatása
Forrás: ZH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában