A képzés májusban indult

2022.10.13. 19:30

Cukrászmesterek vizsgáztak a kanizsai Thúry-technikumban

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cukrász mestervizsgát szervezett a minap a Thúry-technikumba. A vizsgára felkészítő képzésen és a vizsgán 6 fő cukrász szakember vett részt.

Benedek Bálint

Az egyik vizsgázó, Borongics Anett vizsgafeladatának elvégzése közben

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A képzésről a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési csoportvezetője, Bangó-Rodek Viktória beszélt. Elmondta: a cukrászmester tanfolyam 250 órás felkészítés, melyből 180 órát a szakmai elmélet és gyakorlat tett ki. A fennmaradó órákban pedagógiával, vállalkozás és vezetési ismeretekkel ismerkedhettek a leendő mesterek. A vizsgára felkészítő képzésen és a vizsgán 6 fő cukrász szakember szerepelt, melyből 5 fő 80 százalékos képzési támogatásban részesült, hiszen ők később tanulókkal is szeretnének foglalkozni. Egy fő pedig önköltséges formában jelentkezett.

– A képzés májusban indult, az intenzitása sok időt és energiát várt el a nagykanizsai és környékbeli résztvevőktől – folytatta. – Az elméleti, írásbeli számadást követően az alkotásé volt a főszerep a Thúry-technikum tanműhelyében zajló záróvizsgán. A korábbi években nem mutatkozott túlságosan nagy érdeklődés a cukrász mesterképzés iránt, ezért most külön öröm, hogy ennyien összegyűltek és fejlesztették tudásukat. A gyakorlati felkészítést Sinkovics Tamásné vezette, az elméleti oktatásban több oktató állt rendelkezésre.

Mikó Imréné cukrászmester, a zsűri egyik tagja figyeli Bagladi Gabriellát munka közben
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Thúry-technikumban szerdán a vizsgafeladatokat készítették a hallgatók. Olyan édességeket készítettek, mint például epres tökmagos mini torta tányérdesszert, mákos fehércsokoládés citromos bonbon, valamint dupla csokoládés mousse pohárkrém málna raguval, ropogós réteggel.

A zsűri elnöke, a pécsi Böröcz Csabáné Hajnalka, mestercukrász volt, aki kiemelte: uzsonnasüteményeket, omlós tésztákat, kelt tésztákat és különféle csokoládé készítményeket készíthettek. Komplex tudásra kíváncsiak, mégis a vizsgázók szabadon állíthatták össze a díszmunkáikat.

– A tudás sokszínűségére azért van szükség, hogy a jövőbeni cukrász mesterek minőségi információkat adhassanak át a majdani tanítványaiknak – mondta. – Emellett pedagógiai tudással és vállalkozási ismeretekkel is felvértezzük őket, hogy minél jobban helyt tudjanak állni a szakmájukban. A cukrászat népszerű, ez köszönhető a televízióműsoroknak, viszont a mesterképzés újabb szintlépést jelent, melyhez elhivatottságra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában