Pályázati támogatás segíti a megvalósítást

2022.10.18. 20:00

Családi napot tart a Griff Bábszínház

Három előadással, játszótérrel, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat szombaton a Griff Bábszínházban.

Arany Gábor

Szűcs István igazgató arról is beszámolt, hogy erre az évadra már 3500-nál több bérletet értékesítettek Fotó: Pezzetta Umberto

Az első alkalommal megrendezendő családi nap részleteit kedden ismertette Szűcs István igazgató. Mint elmondta, pályázati támogatás segítségével négy alkalommal tartanak családi napot, az elsőt most szombaton, amikor 10 órától kezdődnek a programok. A színházi előtérben lesz interaktív, környezettudatosságra nevelő játszótér, kézműves foglalkozás, ahol egyebek mellett gesztenyéből lehet figurákat készíteni. Ezenkívül három előadást tartanak, 11 órától lesz látható a Pici Bonbon, Góbi Rita fellépésével, 15 órakor Vitéz László és az elátkozott malom című színdarabot adja elő Pályi János,  míg Medgyesi Anna produkciója, a Gesztenyefa palota 17 órától lesz látható. A tervek szerint karácsony előtt, december közepén lesz a következő családi napjuk, és még kettő hasonló programot szerveznek tavasszal is.

A Griff Bábszínház 2004-ben kezdte el működését, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és a Zala Megyei Közgyűlés fenntartásában. A bábszínház igazgatója az alapítást követő két évadban Kovács Géza Blattner-díjas rendező volt, míg a 2006-07-es évadban Bősze Katalin megbízott igazgató, 2007-2012 között Horváth Károly, 2012 nyarától dr. Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező vezette, akinek hosszan tartó betegsége miatt Szűcs István megbízott igazgatóként vezényelte le a 2013-14–es és a 2014-15–ös évadot. 2015. április 1-től Szűcs Istvánt nevezte ki igazgatónak a fenntartó önkormányzat, öt évre. A bábszínház jelenleg a helyi önkormányzat fenntartásában lévő önálló intézmény. Kezdetekben a Városi Művelődési Központban működött, jelenleg a nagyszínház épületében saját játszóhellyel rendelkezik, melynek befogadóképessége produkciótól függően 70-120 fő.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy erre az évadra már 3500-nál több bérletet értékesítettek, és ez a szám meghaladja a tavalyit. 

Ez öröm, de nagy felelősség is, fogalmazott.

Az önkormányzat és a Hevesi-színház megállapodását követően bejelentett takarékossági intézkedések miatt április 22-ig játszik a Griff társulata, ezért átalakul az évad rendje. Várhatóak a költségvetésüket is érintő változások, és a bizonytalanság miatt a takarékossági szempontokat figyelembe véve a meghirdetett bérletes előadások közül a Bambi elmarad, tekintettel a produkció jelentősebb költségeire. Mivel a Hevesiben vasárnap és hétfőn nem tartanak előadásokat, azokon a napokon az épületben csökkentik a fűtést, ám a Griffnek vannak hétfőre meghirdetett bérletes előadásai. Szűcs István erről úgy nyilatkozott, a korlátozás miatt ezek várhatóan nem maradnak el, nem kell átütemezni. 

A Griff Bábszínház alapvető feladata báb- és gyermekszínházi produkciók létrehozása, a magyar és más népek kultúrájának, hagyományainak megismertetése, bábszínházi találkozók szervezése, a fenntartó önkormányzat által szervezett kulturális programok segítése mind személyi, mind technikai értelemben, a városban és környékén dolgozó drámapedagógusok munkájának, tevékenységének támogatása, valamint az, hogy minél több előadást eljuttasson a megye apró falvaiban lakó gyermekekhez, akik másképp nem tudnának színházi élményben részesülni.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy némi bizonytalanságot követően megjelent a Lázár Ervin program pályázata. Erre a Griff Bábszínház hat előadást nyújtott be. Ez évben - a korábbiaktól eltérően - csak az általános iskolák első osztályosainak bábszínházi látogatását támogatják az országos programból, mégpedig nézőnként háromezer forinttal. Tavaly öt zalai városban lépett fel a Griff társulata több ezer gyermeket juttatva élményhez. Pályázati siker esetén januártól június végéig kell megtartaniuk az előadásokat, mondta végzetül.

A társulat fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki a bábos szakma és szakmai szervezetek körében. Rendszeresen rész vesz különféle fesztiválokon, találkozókon bel- és külföldön egyaránt. 2005-ben a Holdfia, Naplánya című előadásuk kapott Unima Diplomát, 2010-ben a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját hozták el. Szintén 2010-ben a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Aranybölcsős Támogatója címet nyerték el, ezen társadalmi csoport támogatásáért. 2012 nyarára meghívást kaptak a Toyama Megyei Gyermek Kulturális Fesztiválra, Japánba, ahol magyarul játszották Petőfi Sándor János vitéz című művét. 2013 őszén és 2016 nyarán a Hétalvó című előadásukkal szerepeltek a felkelő nap országában. 2017-ben Tajvanban babaszínházi konferenciát tartottak. De jártak Szlovéniában, Romániában, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, Macedóniában is különféle előadásaikkal. A bábszínháznak évente mintegy 35 ezer nézője van. A bérletesek száma a 2017-18-as évadban több mint 5000 volt.

 

Korábbi cikkeink a témában: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában