Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy…

2022.10.07. 07:30

A szabadságharc hős áldozataira emlékeztek Keszthelyen

Október 6-án kora este a keszthelyi Szent Miklós temetőben, a hősök tiszteletére szentelt szobornál emlékeztek az aradi vértanúkra, s 1848-49 magyar érzelmű áldozataira.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: A magyar történelem hősei és mártírjai örök emlékezetünkben élnek

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, október 6. történelmünk egyik gyászos napja, majd az aradi 13-ak utolsó mondatait idézte. Damjanich János például azt mondta: „Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt”. Kiss Ernőtől pedig ez maradt az utókorra: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük, és a hazáé az életük”.

A városvezető azt mondta: a magyar történelem hősei és mártírjai örök emlékezetünkben élnek, hiszen a haza nemcsak erkölcsi piedesztálra emelheti őket, hanem valóban: dicső korszakaink nekik köszönhetők.

Tóth Éva, az Egry József Általános Iskola intézményvezetője ünnepi beszédében kiemelte: 13 olyan férfira emlékezünk, akikre a szabadság helyett – amiért harcba szálltak – bitófa és golyó várt. Nekik a halál jutott.

A diákok hátukon viselték a mártír hősök arcképét. Balra, a mikrofonnál Tóth Éva, az Egry-iskola intézményvezetője
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Mindannyian áldozatai voltak egy olyan hatalomnak – folytatta a pedagógus –, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját s nem értette meg a kor szavát. Valamennyien hősök, hiszen amit tettek, nem önös érdekből cselekedték: igazságért kiáltottak a magyar nép nevében. Számukra a forradalom hármas jelszava: a „szabadság, egyenlőség, testvériség” erkölcsi kötelesség is volt egyben. Olyan korban vallották ezt, amikor ezek közül egy is elegendőnek bizonyult, hogy kötelet akasszanak az ember nyakába.

Tóth Éva szerint „bennünk tovább élnek azok az értékek és eszmék, amelyeket a magyar szabadságharcosok képviseltek”.

Az Egry-iskola megható műsora a Miatyánkkal zárult, amit a jelenlévők, összekulcsolt kezekkel, együtt imádkoztak a fiatalokkal – „a széttört szívekért”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában