Az ország számos pontjáról érkeztek zarándokok

2022.10.05. 11:30

A sebek szépet és nemest fognak érlelni életünkben – Búcsú a keszthelyi karmelita bazilikában

Lisieux-i Kis Szent Teréz-búcsút tartottak a hétvégén a Kármelben, ahol dr. Takáts István, a vasárnapi szentmise főcelebránsa a templomnév­adó követésére hívta az ország számos pontjáról érkezett zarándokokat.

Péter B. Árpád

Dr. Takáts István: A Kis Szent Teréz-i „kis út” sokaknak ad bátorító példát

Forrás: Halász Gábor

A Kis Szent Teréz-bazilikában szombaton rózsafüzér-imádságot tartottak, majd elindult a skapulárés kis körmenet, az előesti szentmisét pedig a Tapolcai Protestáns Ének­együttes egyházzenei áhítata követte. 

A vasárnapi búcsúi szentmisét – Mezei András plébános és Bacsa Dávid káplán koncelebrálásával – dr. Takáts István érseki általános helynök mutatta be, aki azt mondta: fontos, hogy ezen a napon „ne olyan valakit lássunk, ünnepeljünk, akit tisztelni lehet, de követni nem kell”. 

– Arra hívlak most titeket, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amelyekben számunkra is erőt tud adni Kis Szent Teréz élete, életpéldája, s megértsük az ő szentségét azért, hogy követni tudjuk őt – folytatta az érseki helynök, kiemelve: az életben gyakran a sorsot nem mi választjuk, de a módot, ahogyan viszonyulunk hozzá, már igen, s ebben áll a szabadságunk. 

Dr. Takáts István arról is beszélt, fontos lenne megélni annak örömét, hogy Krisztushoz tartozunk. 

– Mindannyian félünk a kudarcoktól, az emberi gonoszságtól, a gyásztól, de ha az erre adott válasz nem a kétségbeesés vagy a gyűlölet lesz, hanem az, hogy még jobban szeretünk s megéljük Istenhez tartozásunkat, akkor ezek a sebek valami nagyon szépet és nemest fognak megérlelni az életünkben, pont úgy, ahogyan az igazgyöngyök születnek – hirdette az érseki általános helynök. 

Dr. Takáts István hangsúlyozta, a Kis Szent Teréz-i „kis út” sokaknak ad bátorító példát, s ott van benne a hétköznapokban való hűség, a helytállás és a mellettünk lévők iránti szeretetben való kitartásra szóló meghívás. 

Dr. Takáts István a szentmise végén megáldotta a kihelyezett rózsákat, amelyeket a hívek hazavihettek, majd rózsaeső hullott a Kármelben Kis Szent Teréz tiszteletére, aki élete utolsó perceiben azt kérte: „Miután meghalok, rózsaszirmok záporozzanak rám.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában