Megelőzés

2022.09.27. 06:50

Szívünk világnapja Zalaegerszegen

Hazánkban vezető halálozási ok a szív- és az érrendszer megbetegedése. Erre és a megelőzés lehetőségeire kívánták felhívni a figyelmet a szívünk napja programjaival.

Arany Gábor

Balaicz Zoltánné és dr. Császár Gabriella az óriási szívből jövő üzenettel

Fotó: Arany Gábor

A szívünk napját 2000 óta rendezik meg a Szív Világszövetsége kezdeményezésére, a programhoz már az első évben csatlakozott a Magyar Kardiológusok Társasága. Azóta minden szeptember végén e nevezetes napon hívják fel a figyelmet a kardiológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, valamint a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. Ezt  dr. Császár Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem egerszegi képzési központjának igazgatója mondta érdeklődésünkre, ugyanis gyógytornászképzéssel foglalkozó intézményük is csatlakozott a programhoz, annak apropóján, hogy ez évben megalakult a kardiológiai-fizioterápia-munkacsoport.
- Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a megelőzésben meghatározó szerepe van az egészséges életmódnak, a mozgásnak, a helyes légzésnek, a stresszkezelésnek - mondta az igazgató. - A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálattal. Emellett fontos a krónikus stressz kiküszöbölése, ha erre nincs rá mód, akkor megtanulni, miként vezethető le - tette hozzá.
A vasárnap délután megtartott program célközönsége az idősebb korosztály volt, hiszen náluk már többféle kockázati tényezővel lehet számolni: magas vérnyomás, túlzott koleszterin-, illetve vércukorszint, fölös súly. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata a férfiaknál már negyvenéves kortól megemelkedik, a nőknél kicsit később, a menopauza után lehet számítani rá.
A szívük napján a szűrővizsgálatok, állapotfelmérés mellett többek között relaxációs légzőtorna, értorna, szobakerékpár, intenzív állóképességi tréning, de még újraélesztési gyakorlat is várt az érdeklődőkre, akik több előadást is meghallgathattak a szívvel kapcsolatos témákról.
A nap részeként állították ki az egerszegi bölcsődések és óvodások ajándékát, az apró szívekből összerakott óriási szívet. Erről a rendezvény fővédnöke, Balaicz Zoltánné elmondta, kezdeményezésük, a Szívből jövő üzenet elnyerte a gyerekek tetszését. Különböző technikával készült el a több száz apró szív, amiből elkészült az óriási színes-szíves installáció. Üzenve a felnőtteknek, figyeljetek az egészségetekre, szükségünk van rátok, fogalmazott a fővédnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában