Példás a szeretetszínház és Vonyarcvashegy együttműködése

2022.09.07. 11:30

Minél kevesebb szigorú tantermi órát terveznek

A 153. tanév kezdődött el a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskolában, amelyet színházi előadással egybekötve ünnepeltek az intézményben.

Péter B. Árpád

Hajnal Gabriella: Ezeknek az előadásoknak nagyon komoly helye és szerepe van az iskolai életben Fotó: Péter B. Árpád

Erdei Ferenc intézményvezető pénteken este arról beszélt: az első héten értékes és tartalmas projektnapokkal indult az oktatás, és hangsúlyozta, a művészeti nevelésnek nagyon fontos szerep jut az iskolában.

Hozzátette: a tanévet úgy tervezték meg, hogy minél kevesebb kötött, szigorú tantermi óra várja a fiatalokat, mivel „más keretek között sokkal több ismeretet és értéket tudnak átadni”.

A tanévnyitón nem hivatalosan, vendégként jelen volt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki kiemelte: az Imre Sándor Szeretetszínházzal nem először találkozik, az intézménnyel már három éve kapcsolatban áll, s az első, ismerkedő beszélgetést követően azt gondolta, „ezeknek az előadásoknak nagyon komoly helye és szerepe van az iskolai életben, a gyerekek fejlődésében”. Leginkább azért, mert nem minden az iskolapadban dől el, s nem biztos, hogy onnan kapják a legtöbb oktatást és tudást a gyerekek, hanem sok esetben egy-egy ilyen programon – emelte ki az elnök.

– És bizony akkor, amikor az első előadáson ott ültem két évvel ezelőtt, azt hiszem, mindenki sírt – folytatta Hajnal Gabriella. – Olyan dolgot láttam, életemben először, amikor fogyatékkal élők az épekkel együtt varázsolnak el, és amellyel mindenki, aki a nézőtéren ült, csak feltöltődhetett s tanulni tudott belőle. Azt gondolom, ha a gyerekeinket így tudjuk, így próbáljuk nevelni, hogy ebből minél többet lássanak, akkor csak boldog felnőtté válhatnak.

A Klebelsberg Központ vezetője dicsérte a szeretetszínház és Vonyarcvashegy együttműködését, amelynek eredményeként az elmúlt nyáron folyamatosan láthattak megkapó darabokat a település lakói és vendégei.

Hajnal Gabriella emlékeztetett: az iskola tornatermének építéséhez 23 millió forintot biztosított a Klebelsberg Központ, „pontosan azért, hogy az itt lévő gyerekeknek még jobb legyen”, s azt ígérte, jövőre is érkezik fejlesztési támogatás az intézménybe.  

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere elmondta, mintegy 45 „kis művész várakozik izgatottan a színfalak mögött”, s megköszönte a szülők és nagyszülők, valamint a település civil szervezeteinek támogatását, segítségét azért, hogy a község fenntarthassa az Imre Sándor Szeretetszínházat.

– De a legnagyobb kincseink a gyermekek, azok, akik most itt vannak, akár a nézőtéren – folytatta Pali Róbert. – A kis művészek pedig a saját társaiknak és nekünk felnőtteknek is példát mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában