Két éve rongálódott meg

2022.09.07. 13:00

Helyreállították a tavat, kirándulókat várnak Surdra

A két évvel ezelőtti villámárvíz következtében megrongálódott tavat nemrégiben helyreállították. Az önkormányzat jóvoltából gondozott környezete most kirándulásra hív. Legalábbis Kanász János polgármester szeretné, ha minél többen pihennének a partján.

Benedek Bálint

Kanász János polgármester büszke a felújításra és a parkra, ahol sokan pihenhetnek a jövőben Fotó: Szakony Attila

Mint ismert, az esőzés miatt a tó vize kilépett a medréből, elárasztva a környező területeket. A töltés is átszakadt, így a jóléti víztározót teljesen le kellett engedni. A felújítás több mint 42 millió forintba került, sőt az önkormányzat is hozzájárult a beruházáshoz. A tó viszont annyira eliszaposodott, hogy egy méter mélységű hordalékot kellett kiszedni az 1,2 hektáros mederből, melyből feltöltötték a környező egyenetlen területet, amire tőzegréteg került. Ide tujákat és különféle bokrokat ültettek, megnövelve a zölddel borított részek nagyságát.

- A partszakasz megerősítésére és védelmére tizennyolc kamionnal köveket rakattunk – mondta a településvezető. – Ha a háború miatt kialakult válság ellenére a lehetőségeink megengedik, egy épített úttal körbejárhatóvá tesszük, s lámpákkal világítjuk meg a tó környékét. A vízfelület körül egykori uradalmi park mintegy három hektáron terül el, hatalmas ősi fáival igazán népszerű kirándulóhely lehet.

Kanász János hozzátette: az árvíz előtt horgásztóként is működő víz jelenleg ezt a funkcióját nem látja el. Szerinte elképzelhető, hogy a jövőben újra megkaphatja ezt a jogot, de egyelőre a településük ékeként tekintenek a tóra és környezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában