Pénteken kezdődik, vasárnapig tart

2022.09.14. 17:00

Hagyományőrző és kulturális programok az Őrségi Tökfesztiválon

Pénteken kezdődik s vasárnapig tart az Őrség legjelentősebb őszi hagyományőrző és kulturális programja, a XVIII. Őrségi Tökfesztivál. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett háromnapos rendezvénysorozat központi helyszíne ezúttal is Őriszentpéter lesz, de néhány további település is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Gyuricza Ferenc

A 2004-ben hagyományteremtő céllal elindított egynapos Őrségi Tökfesztivál ma már egy teljes hétvégét kitölt

Forrás: VN-Archív / Szendi Péter

A fesztivál könyvbemutatóval kezdődik, pénteken 15 órakor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Natúra 2000 Látogatóközpontjában dr. Markovics Tibor igazgató és Márkus Rita természetvédelmi területfelügyelő ajánlja az érdeklődők figyelmébe Az őrségi fazekasok című kötetet. Ugyancsak pénteken, 18 órakor Horváth János festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a nagyrákosi tájházban, majd múltidéző tökmagköpesztést tartanak a község kultúrházában.

A fesztivál ökumenikus terményáldással egybekötött ünnepélyes megnyitóját szombaton 11 órakor tartják az őrségi termelői piacon, ahol köszöntőt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mond. A piac, illetve a kézműves kirakodó vásár már 9 órától várja a látogatókat, a délután folyamán pedig ugyanezen a helyszínen kulturális és szórakoztató műsort tartanak, amelynek egyik közreműködője a Zalaapáti Harmonika Zenekar, fő fellépője pedig az élőzenés koncertet adó Tóth Vera lesz. Az itteni programok 19 órakor töklámpásos felvonulással zárulnak. Őriszentpéter vasárnap hasonló programokat kínál, de a kisvárosban lesz tökfaragó és töklámpás-készítő kézműves foglalkozás is. 

Szalafőn, az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél szombaton többek közt hagyományos tökmagolajsajtoló-bemutató és kóstoló, gasztroudvar, kézműves foglalkozás és kirakodóvásár, természetismereti családi vetélkedő, valamint színpadi bemutatók sora várja a látogatókat. Innen indul továbbá az a szertúra, amely az Őrség jellegzetes népi építészetét, valamint természeti értékeit mutatja be.  

Magyarszombatfán szombaton 20 órakor kerámia látványégetést tartanak, ez a program egy szakmai bemutatót is magában foglal, illetve a helyszínen cserépedényben készült ételek kóstolójára is lehetőség nyílik. Vasárnap 10 órától helyi termékek vására, közös főzés, korongozó bemutató és térzene szerepel még a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában