Több mint negyvenféle gyümölcs került a kóstolók asztalára

2022.09.20. 14:00

Friss fügéket bíráltak Becsehelyen

A görög Vasilika Melissi, a dél-francia Violette de Sollies és a tunéziai Zidi fajtájú füge mellett további 42-féle gyümölcs is a kóstolók asztalára került kedden a becsehelyi faluházban megtartott fügebírálaton.

Benedek Bálint

A becsehelyi faluházban számos fügefajtát bíráltak, balról: Miklós Ákos Márton, Németh Géza és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony Attila

Az eseménynek már hagyománya van, ilyenkor Becsehelyen, a Polai-hegyen termő megannyi fajtát szemlézi és értékeli a szakértőkből álló zsűri. Köztük voltak az idén többek között a Nemzeti Génbank Tanács, valamint a Nébih szakértői, a keszthelyi Georgikon Egyetem oktatói, a gasztronómia képviselői, továbbá fügetermelők. A fajtabírálat célja a 450 fajtát számláló fügegyűjteményből a helyszínre adaptálható legjobb fajták kiválasztása, melyek a helyi viszonyoknak, illetve a pultállóságnak legjobban megfelelnek.

A füge, fügefa, mézgafa vagy fikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó Ficeae nemzetségcsoport egyetlen nemzetsége – írja a Wikipédia. Fogyasztása nemcsak különleges ízéért, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is ajánlott. Emésztésserkentő, emiatt a székrekedés megelőzésére, valamint aranyeres panaszok esetén is javasolt a fogyasztása. Levele is gyógyhatással bír, például segít megszabadulni a szemölcsöktől.

- Ezúttal 45 különféle fajtát választottunk ki, ezek a világ számos pontjáról érkeztek, hogy a zalai földben új életre keljenek - mesélte Miklós Ákos Márton, a becsehelyi kiviültetvény és füge fajtagyűjtemény tulajdonosa. - Spanyolország, Portugália, Szíria, Tunézia, Jordánia és Amerika növényeit ültettem el, ezek eltérő fajták, de mára mind csodás és finom gyümölcsöket teremnek. Előfordult, hogy postai borítékban érkezett egy háromrügyes, téli nyugalomban lévő apró fadarab, ami a gondozásnak köszönhetően fejlődhetett tovább.

 

A megnyitón Miklós Ákos Márton elmondta: a füge esetében nemcsak a friss gyümölcs felhasználására koncentrálnak, hanem azt is megnézik, hogy bizonyos fajták aszalásra, másikak lekvárnak, illetve pálinkának is megfelelhetnek. Sőt az egyik fagylaltkészítő mester jóvoltából kiderülhet, melyik fajta illik legjobban a hűsítő finomságba.

Németh Géza polgármester hosszasan méltatta a Miklós családot, melynek tagjai több kivételes gyümölcsöt termesztenek Becsehelyen, messze földön híressé téve településüket.

- A szőlő- és borkultúra fontos színtere Becsehely, sőt, bő tíz évvel ezelőtt itt főztek először engedéllyel pálinkát - fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Évek óta a kivi- és fügetermesztés helyszíne. A Mura nemzeti program miniszteri biztosaként ezt a térséget szeretnénk megnyitni a turizmus, valamint a mezőgazdasági vállalkozók előtt. Az elhagyott belterületi, egykori szőlőterületek újrahasznosítása itt nagy lendületet kapott, hiszen ugyancsak Becsehelyen datolyaszilvával foglalkozik egy másik termelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában