Zeginfó: Nem bővítik a Tesco-körforgalmat

2022.09.16. 14:00

Döntött a közgyűlés a gébárti létesítmények üzemeltetéséről

Egyelőre nem bővíti a zalaegerszegi önkormányzat kétsávosra a Tesco-körforgalmat, és bezárja a szabadtéri termálfürdőt. Erről is beszámolt Balaicz Zoltán a pénteki Zeginfón, a csütörtöki közgyűlési döntéseket ismertetve.

Szabó Judit

A Gébárti-tó tóstrandjának üzemeltetése is visszakerül az önkormányzathoz

Balaicz Zoltán elmondta: az önkormányzat 670 millió forint pályázati támogatást nyert a Tescónál lévő körforgalom kétsávosítására. Az elmúlt hónapokban elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok és a tervezői szakmai anyagok, s a költségbecslés alapján a beruházás közel 1,7 milliárd forintba kerülne, különösen a közműkiváltások miatt. Ez vállalhatatlan és megdöbbentő szám, fogalmazott a polgármester, hozzátéve: a városnak nincs plusz egymilliárd forint szabad forrása, hogy kipótolja a hiányzó összeget, de ha lenne, akkor is felelőtlenségnek tartaná ennyi pénzt költeni egy turbó körforgalomra.

A közgyűlés a körforgalom-projektet visszavonta. A tervek készen állnak és talán majd lesznek később külső források az amúgy fontos beruházás megvalósítására, mondta Balaicz Zoltán.

A felszabaduló összeget két másik célra fordítják. A Gébárti-tónál elkezdődött az új hidak megépítése. A célok között szerepelt még a Hattyú büfé és a mellette lévő faház lebontása, s a helyükön egy új épület felhúzása étteremmel, pelenkázóval, nyilvános vécékkel. Az ehhez szükséges pénzt így biztosítani tudja a város. A felszabaduló összeg másik feléből pedig megépülhet a botfai kerékpárút.

A közgyűlés tárgyalt a gébárti létesítmények jövőjéről, mert a szabadtéri termálfürdő,   a gébárti tóstrand és a kutak 2005-ben magánvállalkozóval kötött üzemeltetési szerződése lejár 2022. szeptember 30-án.

Balaicz Zoltán
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az AquaCity nem tartozik ebbe a körbe, azt eddig is az önkormányzat működtette, s városi kézben marad. Az aquaparkot kiszolgáló önkormányzati tulajdonú melegvizes termálkutak és hidegvizes kutak üzemeltetését a magáncégtől az önkormányzat (lehetőség szerint a Zalavíz Zrt.) átveszi. A tóstrand is visszakerül a városhoz, az egyik önkormányzati cég lesz a működtetője. A magántulajdonú kempingtől kerítéssel elválasztják.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a szabadtéri termálfürdő üzemeltetése a magáncégtől szintén visszakerül a városhoz. „Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben és különösen a nagyon nehéznek ígérkező következő 1-2 évben az önkormányzatnak nincs anyagi forrása a leromlott állapotú létesítmény felújítására és működtetésére, ezért az a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.-hez kerül, amely téliesíti, majd egyelőre lezárja azt, tehát 2023 nyarán biztosan nem lesz nyitva, közölte Balaicz Zoltán. A mellette lévő fedett termálfürdő magántulajdnú, azt nem érintik az önkormányzati határozatok.

Elfogadta a közgyűlés a költségvetés harmadik negyedévi módosítását. Az eredeti, év elején jóváhagyott főösszeg 63,646 milliárd forintról 69,856 milliárdra nőtt. Ez részben annak köszönhető, hogy az iparűzési adóbevétel magasabb a vártnál,  s az elmúlt hónapokban az andráshidai minibölcsőde megvalósítására 240 millió forintot, a teskándi kerékpárút megépítésére pedig 937 millió forintot nyert az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában