Miből készül a kópic, a hébér, a cséphadaró?

2022.09.19. 11:31

Vidám nyárbúcsúztató bulit tartottak az andráshidai civilek

"Finom vacsorával s a legnagyobb szeretettel várjuk a civil csoportokat" - ezzel az ígérettel szervezett találkozót az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület. Gondolták, nyárbúcsúztatóul kicsit még kimozdulnak a négy fal közül, s a Zala jobb partján lévő településrész, Vorhota szabadidőközpontjába hívták meg barátaikat.

Fincza Zsuzsa

A díjkiosztáson a csapatkapitányok az oklevéllel, a kupával és az ajándékkal

Fotó: A szerző

"Aluszol-e Kati szívem?" fogadta péntek délután vidám hetési dalcsokorral vendégeit az Igazgyöngy Népdalkör, majd játékos vetélkedővel alapozta meg a jó hangulatot. Miből készül a silinga, a véka, a körpec, a kópic, a hébér, a cséphadaró, a boronafal? Mi különbség a boglya és a petrence; a lakodalom és a paszita között? - bemelegítésül ilyen és hasonló néprajzi ihletésű kérdésekre válaszoltak a csapatok, majd különböző feladatokban bizonyíthatták ügyességüket. 

Molnár Klára a seprűs labdaszlalomban is remekelt
Fotós: A szerző

A feladványokat Horváth Ernőné, az énekkar népi hagyományokban jártas szakmai vezetője állította össze. Kérdésünkre elárulta, csapatuk lázasan készülődik, hiszen immár hagyományosan ők szervezik a Vass Lajos Népzenei Verseny alapfordulóját, amit  az idén október 8-án az Öveges-iskola tornatermében tartanak majd.

A vendéglátók ezúttal "civil" formaruhában énekeltek
Fotós: A szerző

A civil csoportok közül a Szélrózsa Tánckör a frissen tanult és szorgalmasan gyakorolt mezőségi táncokból adott ízelítőt. Sümeginé Horváth Anita, a tánckör vezetője nem kis büszkeséggel említette, hogy az idén is meghívást kaptak a lendvai szüretre, s a szlovéniai magyar, a szerb és a horvát csoportok mellett ők képviselték a magyarországi néptáncosokat. Bedő Sándor, a Borbarát Kör vezetője a tótszentmártoni kollégák látogatását hozta szóba. A Csácsi-hegyen szerveztek számukra pincelátogatásokkal egybekötött emlékezetes délutánt. Molnár Klára, a Gazd'asszony klub vezetője elmondta, hogy továbbra is feladatuknak tartják a fiatalabb korosztály tanítását: a fánksütés, a lekvárfőzés, a savanyúság eltevése után az adventi dekoráció készítésére is szerveznek kurzust. A gazd'asszonyok persze ezúttal is kitettek magukért, az Igazgyöngyök által készített finom pörköltvacsora mellé ipari mennyiségben sütötték a hájaskráflit. Az italokat legjobb boraikból természetesen a szőlősgazdák tették az asztalra. A rendezvény s a parkolókban hagyott járművek biztonságáról a Gógánvölgyi Polgárőr Egyesület képviselői, Furján Zoltánné és Tófeji László gondoskodott.

A Szélrózsa Tánckör a legújabb, a még csiszolgatás alatt álló mezőségi tánccsokorból adott ízelítőt
Fotós: A szerző

A vetélkedésben a borbarátok remekeltek, két formációjuk: a "Kontra" és a "Borosgazda 1"végzett az első, illetve a harmadik helyen, az ezüstérmet a vorhotaiak érdemelték ki. Oklevelet, kupát és egy üveg italt azonban minden csapat kapott.

A vetélkedőn a gyakorlati feladatok egyike az apró labda szívószállal történő célba fújdogálása volt. Előadja: Major Károly, drukkerek: Gyarmati Tibor (balról) és Beke József, a győztes Kontra borbarát csapat tagjai
Fotós: A szerző

A találkozó a vacsora után nótaesttel, mulatozással folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában