Bazsi Túrák

2022.09.17. 09:30

A zalaegerszegi Gudics Balázs online sorozatában mutatja be Szlovénia legszebb túrahelyeit

Gudics Balázs túraszeretete a középiskola után kezdődött, amihez később a videók készítése is csatlakozott. A szabadideje legnagyobb részét e két „szerelem” tölti ki, mely által már számos gyönyörű és izgalmas felvétel készült, amit bárki megtekinthet az interneten.

Józsa Zsuzsa

Gudics Balázs

Maga a Bazsi Túrák, mint oldal, a Coviddal egy időben született, amikor Balázsnak is több szabadideje lett, és így többet tudott a hobbijával foglalkozni. Videók tekintetében fő inspirációja Rockenbauer Pál és a Másfélmillió lépés Magyarországon volt, vagyis túrázni és közben bemutatni a szebbnél szebb helyeket. A Bazsi Túrák mottója, „online is a természetben”. De hogyan indul útnak valaki egy idegen országba, több napos túrára, ráadásul egyedül?

- Mindig minden a tervezéssel kezdődik, böngészem a térképeket és keresem az ígéretesnek tűnő helyeket. Megtervezem az utat és nekivágok – kezdte Balázs. - Szlovéniában már többször voltam kirándulni, szerettem volna bemutatni az ottani szép helyeket. Megterveztem az egyhetes túrát, majd útnak indultam. 17 helyszín volt tervben, szurdokok, vízesések és néhány magashegyi túra. Engem a földrajz mellett a történelem is érdekel, így a videókba azt is belefontam, pontosabban az I. világháborút érintettem. A sorozaton belül két epizód csak arról szól: az osztrák-magyar és az olasz királyság oldaláról, vagyis mindkét fél szemszögéből bemutatom a történéseket.

Balázs segítségével Szlovénia legszebb túrahelyeit bárki láthatja online.
 

Minden héten új rész látható

- A videók általában 6-8 percesek. Összesen 11 rész készült, plusz 1-2 bónusz epizód, ami szerintem annyira nem sikerült jól, de olyan látványos helyeket mutat be, hogy mindenképp szeretném megosztani az érdeklődőkkel. Volt olyan nap, amikor egyszerre 3 különböző helyszínen voltam és forgattam. Ugyan még amatőr videós vagyok, és a videó vágást is magam tanulom, nagyon szeretem ezt az egészet csinálni.

Már az októberi utat tervezi, ahol Erdélyt ismerhetjük meg általa

- A következő sorozatot októberben forgatom, cél pedig Erdély olyan csodálatos helyei, mint a Bihar-hegységben található Pádis-fennsík.  Igyekszem méltó módon bemutatni a látnivalókat. Ugyan minden helynek megvan a maga szépsége, nekem mindig az a kedvencem, ahol éppen vagyok. Csalódni sosem szoktam, kivéve, ha sok szemetet látok.

Az út a cél, nem a megérkezés

- Ha az ember szeret valamit vagy valakit, nem tudja megfogalmazni, hogy miért szereti. Nekem a természetjárás is ilyen. Nem tudom megindokolni vagy szavakkal elmondani, egyszerűen szeretem és csinálom. Az út a cél, nem a megérkezés. Új helyeket felfedezni pedig mindig nagyon izgalmas. Ezekhez a nagyobb utakhoz azonban elengedhetetlen a jó minőségű felszerelés, én pedig nagyon hálás vagyok a Fjällrävennek, hogy ezzel segítik a túráimat - mondta Balázs.

Balázs már az októberi túrára készül. 
 

Havonta 1 alkalommal itthon is túrázhatunk Balázzsal

Balázsnak már több, mint 100 túravideója látható az interneten. Ősztől tavaszig pedig havonta egy-két alkalommal itthon, többnyire a Balaton-felvidéken vagy a déli parton is vezet egynapos túrákat, amihez bárki csatlakozhat. Balázsról és túráiról bővebben pedig IDE KATTINTVA tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában