A programon mintegy negyven fő vett részt

2022.09.20. 08:30

A horvát tengerparton kirándultak a baktüttösiek

Egynapos autóbuszos horvátországi kirándulást szervezett a közelmúltban a település lakosai számára Baktüttös önkormányzata. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb tengeri kikötőhelyét, Fiume városát keresték fel.

Gyuricza Ferenc

Baktüttösiek a fiumei tengerparton

Forrás: önkormányzat

Minderről Béres László polgármester tájékoztatta lapunkat, aki elmondta: 2017 óta rendszeresen szerveznek évente egy-két alkalommal hasonló programot a településen élők számára. Általában hazai helyszíneket, vagy olyan külföldi városokat keresnek fel, amelyek a magyar történelem fontos emlékhelyei közé tartoznak. 

– Az elmúlt évek során jártunk az Országházban, a Fertő-tó környékén és Sopronban, valamint Pécs, Harkány, Villány és Siklós térségében is – magyarázta a polgármester. – Ezen kívül szerveztünk már kirándulást Ausztriába is, s eddig mindegyiknek nagy sikere volt. Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet miatt sajnos le kellett róla mondanunk, így a mostani kirándulást minden korábbinál jobban várta a lakosság. Ezúttal a szintén magyar történelmi emlékhelyek sorába tartozó Fiume volt az úti célunk, ahol többek között az Osztrák-Magyar Monarchiából megmaradt üdülőhelyeket és nyaralókat kerestük fel. 

A kiránduláson mintegy negyven fő vett részt, valamennyien baktüttösi lakosok vagy közvetlen hozzátartozóik révén a községhez kötődő személyek. Béres László azt is hozzátette: a korábbi kirándulások kiadásaihoz általában tudtak valamilyen pályázati támogatást hozzárendelni, ezúttal azonban kizárólagosan önkormányzati forrásból fedezték a buszköltséget.

– Horvátországba már régóta szerettünk volna elmenni, most végre alkalom adódott rá – sorolta tovább a község önkormányzati vezetője. – Terveztünk egy második kirándulást is erre az évre, először Zircre és Pannonhalmára szerettünk volna elmenni, de ezeken a helyszíneken olyan sok egyházi program van az őszi időszakban, hogy nem tudtak fogadni bennünket. Ezt követően arra gondoltunk, hogy két osztrák helyszínt, a herbersteini várkastélyt és Regensburg várát látogatjuk meg, az viszont olyan jelentős kiadásokkal járt volna, hogy egyelőre szintén elhalasztottuk. Talán jövőre sikerül valamelyik helyszínre eljutnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában