Nem volt baráti a hangvétel a kanizsai közgyűlésen

2022.08.04. 17:00

Tar Mihály menesztését követelte a Fidesz-frakció

Ezúttal sem sikerült barátira hangolni a dél-zalai város közgyűlésének hangvételét.

Horváth-Balogh Attila

A Balatoni útra tervezett okoszebra-fejlesztés maradt a listán

Fotó: Gergely Szilárd

A csütörtöki soron kívüli ülésen minden volt, még nácizás is.

Az előzetesen tervezett 7 napirendi pont mellé három másikat is felvettek, köztük a Kanizsa Médiaház ügyvezetője, Tar Mihály országos sajtót is megjárt ügyét - de erről később.

Az első előterjesztés a településrendezési terv módosításáról szólt, ugyanis a Kórház és a Teleki utca metszéspontjában - a körforgalommal szemben - lévő három telek beépítésével kapcsolatban befektetői igény érkezett. Korábban arról volt szó, hogy a területen csak parkolókat alakítanak ki a kórház környékén tapasztalható parkolási és az abból fakadó közlekedési nehézségek enyhítésére, a mostani előterjesztésből viszont kiderült: az ingatlanokon gyorsétterem és áruház épülne, több, mint 100 parkolóhellyel. Szabó Szilárd, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője azt sérelmezte, hogy az előzetes elképzelésekhez képest így kevesebb parkolási lehetőség áll majd az autósok rendelkezésére. Dr. Fodor Csaba (ÉVE), a tulajdonosi bizottság elnöke erre úgy reagált: most az adott helyen nulla a parkolók száma, a beruházás megvalósulásával kialakítandó 100 hely mégiscsak több, ezt nem nehéz kiszámolni. Végül 8 igen szavazattal jóváhagyta a közgyűlés a szükséges módosítást. Majd a Kanizsa Sörgyár Sportegyesület, a Szan-Dia Fitness Sport Club és a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete támogatási kérelme került terítékre: előbbi 2 millió, a Szan-Dia 2.250.000 forint póttámogatásra, a DRVE pedig 1 millió forint támogatásra tartott igényt. Gábris Jácint, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke mindhárom kérelmező esetében az igényelt támogatás 50 százalékra csökkentését javasolta az előttünk álló pénzügyi-gazdasági nehézségek miatt, melyet végül hosszas, személyeskedéstől sem mentes vita után a közgyűlés megszavazott.

Mivel az érintettek is hozzájárultak, nyílt ülésen tárgyalta a közgyűlés Tar Mihály, az önkormányzati fenntartású Kanizsa Médiaház Kft. vezetőjének ügyét, amit - mint az közismert - egy, a saját Facebook-profilján Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde kapcsán közzétett bejegyzése robbantott ki, amiben gyakorlatilag lerománozta a székelyföldi magyarokat. Annak stílusa, az erdélyi magyarokhoz és a kormányfő tusványosi hallgatóságához méltatlan hangvétele miatt a Fidesz-frakció Tar Mihály azonnali felmentését követelte, s a vezetői hely megpályáztatásának eredményéig a cégvezetőt, Mikó-Baráth Györgyöt bízták volna meg az ügyvezetői teendők ellátásával.

A napirendi pont kapcsán sokféle beszéd elhangzott pró és kontra: dr. Károlyi Attila, az ügyrendi, jogi, nemzetpolitikai és közrendi bizottság elnöke (ÉVE) szintén erősnek és sértőnek találta az ügyvezető bejegyzését, amely Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint rossz színben tüntette fel Nagykanizsát, ezért nem múlhat el következmény nélkül. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese nem értette, miért háborodott fel a bejegyzésen a jobboldal, miközben Orbán Viktor szerinte gyűlöletkeltő, "rasszista, fasiszta" beszéde nem zavarta őket. Radics Bálint (Fidesz-KDNP) úgy reagált: Orbán Viktor beszéde a nemzetközi helyzetre tett komplex vélemény volt, nem lehet párhuzamba hozni Tar Mihály posztjával.

Végül utóbbi is szót kapott, s azt mondta: ha valaki az általa írtakat a helyén kezeli, pontosan tudja, miről szól a bejegyzés valójában. Arról, hogy Magyarország dolgai nem mindig Magyarországon dőlnek el. Nem tagadta: pikírt volt és erős, de nem volt sértő, nem is szánta annak, és nem az erdélyiekről szólt, hanem arról, ami Tusványoson elhangzott. Hozzátette, többször járt Erdélyben, ahol mindig szeretettel fogadták és számos baráti kapcsolatot épített ki - bejegyzése ezért sem szólhatott az ott élőkről.

Végül a közgyűlési többség elutasította a Fidesz indítványát, így Tar Mihály maradhat a Kanizsa Médiaház ügyvezetője.

A testület újra foglalkozott a kormányhatározatban biztosított 588 millió forint támogatás felhasználásával is, és jóváhagyta a támogatói okirat módosítását, az eredeti műszaki tartalomban foglalt 23 fejlesztési cél 17-re csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában