Adatgyűjtés

2022.08.01. 09:30

Számlálóbiztosokat keresnek Zalaegerszegen

2022. október 1. és november 28. között Magyarországon a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást (a továbbiakban: népszámlálás) kell tartani.

ZH

Forrás: Illusztráció / Pexels

Az adatgyűjtés a modern kor igényeinek megfelelően interneten a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt (tabletet) használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír kérdőívek nélkül. A népszámlálás végrehajtásában kulcsfontosságú szerepet töltenek be a számlálóbiztosok. 

A népszámlálás három időszakra tagolódik:
1. időszak: 2022. október 1. és 2022. október 16. között az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket; 
2. időszak: 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka, ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető; 
3. időszak: 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pótösszeírási időszakra. Ebben az időszakban már csak azon személyek összeírására kerülhet sor, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél, illetve megbízottjánál, akinek gondoskodnia kell ezen személyek összeírásáról is. 

A számlálóbiztosoknak legalább középfokú végzettséggel kell rendelkezniük, de előnyt jelent a felsőfokú végzettség. Szükséges továbbá, hogy rendelkezzenek saját eszközzel és interneteléréssel a felkészüléshez (PC, laptop, tablet stb.) valamint elektronikus és telefonos elérhetőséggel (e-mail-címmel, mobiltelefonnal). A közreműködők oktatása e-learning-képzés formájában valósul meg, amelynek zárásaként vizsgát kell tenni. A sikeres vizsgát tett jelentkezőkkel lehet szerződést kötni. A felkészülés során – a megfelelő kérdezéstechnikai, kommunikációs és szakmai ismereteken túl – kiemelt hangsúlyt kap az eszköz- és rendszerhasználat a tananyagokban, valamint a vizsgákban egyaránt. 

Az összeírási terepmunka 2022. október 17. napján kezdődik és 2022. november 20. napján zárul. A számlálóbiztos főbb feladatai a következők: otthoni felkészülés keretében a szükséges alapismeretek, segédanyagok elsajátítása és elektronikus vizsga elvégzése; az adatfelvétel kezdete előtt az összeíráshoz szükséges a KSH által biztosított elektronikai eszköz (tablet) és tartozékai, a számlálóbiztosi igazolvány, az összeíráshoz kapcsolódó nyomtatványok és segédanyagok átvétele; a körzet bejárása, a körzethez tartozó, az internetes önkitöltési időszakban le nem zárt címek felkeresése, szükség esetén címpontosítás, új címek felvétele, kapcsolatfelvétel az adatszolgáltatóval, tájékoztatás, a kérdőívek KSH által előírt módon való kitöltése; folyamatos, ütemes előrehaladás, a címjegyzék vezetése, meghiúsulások dokumentálása,· folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval, rendszeres beszámoló a terepen tapasztaltakról; megtagadások, rendkívüli esetek azonnali jelentése a felülvizsgálónak; az adatfelvétel befejezését követően az összeírásra használt elektronikai eszköz (tablet) és tartozékai, igazolvány, címjegyzék, egyéb nyomtatvány, illetve papíralapú jegyzet leadása. 

A számlálóbiztosnak a terepmunka során – az önkitöltési hajlandóságtól függően – kb. 200 címen kell címellenőrzést végeznie és kb. 130–150 címen kérdőívet kitöltenie. Az elvégzett munka díjazása a 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. mellékletében foglaltak szerint történik. (A bruttó díjazás: kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás: 350 Ft/cím, lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet összeírása: 380 Ft/cím, személyek összeírása: 730 Ft/személy, egyéb szervezés: 920 Ft/cím, felkészülési és kapcsolattartási díj: 25 000 Ft. 

Aki úgy érzi, hogy szívesen közreműködne ebben a fontos feladatban, kérem, jelentkezzen számlálóbiztosnak! 

Jelentkezni 2022. augusztus 12-én 12 óráig beérkezőleg lehet. 

A zalaegerszeg.hu/NEPSZAMLALAS oldalról letölthető jelentkezési lapot a Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Osztályán (Zalaegerszeg, Ady Endre u. 15.) személyesen kell benyújtani. Amennyiben kérdése van a számlálóbiztosi jelentkezéssel vagy a népszámlálással kapcsolatosan, azt felteheti a [email protected] e-mail-címen, illetve az alábbi telefonszámokon: dr. Babos István 06-92/502-144, Kemes Tímea 06-92/502-100/236 és Kondákor Klaudia 06-92/502-136 – írja közleményében Dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, népszámlálási felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában