Két év után ismét fesztiválhangulat

2022.08.26. 19:37

Kulturális és gasztronómiai programok sora várja az érdeklődőket a megyeszékhelyen (videó)

Pénteken két év kihagyás után ismét el­startolt a népszerű Vadpörkölt- és borfesztivál – Zalai teríték programsorozat a megyeszékhelyen. Az első napon testvérvárosi találkozó, vadászati konferencia is szerepelt a programban, délután ünnepélyes felvonulás előzte meg a megnyitót, ahol felavatták az új bronz városmakettet, majd kulturális programok, koncertek várták az érdeklődőket.

Korosa Titanilla

A fesztivál nyitónapján több programmal is várták az érdeklődőket, délután a hagyományőrzők felvezetésével indult el a közös felvonulás

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Pénteken délelőtt a város dísztermében a testvér- és baráti városok küldöttségeit fogadták a fesztivál alkalmából, illetve azon apropóból, hogy Zalaegerszeg idén ünnepli első, 1247-es írásos, okleveles említésének 775. évfordulóját. A rendezvényen Zalaegerszeg 17 testvérvárosa közül 11 képviseltette magát, többen a jótékonysági vad- és halfőzésen is ott lesznek.

A fesztivál nyitórendezvényén a testvéri és baráti városok képviselőit fogadták. Zalaegerszeg és testvérvárosai között erős szálak szövődtek az évek során. A delegációkat Balaicz Zoltán köszöntötte
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megjelenteket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. A megyeszékhely vezetője arról szólt, hogy az elmúlt évtizedekben kiterjedt kapcsolatrendszert alakítottak ki, melynek során fontos testvérvárosi szálak szövődtek, megismerve egymás kultúráját, művészetét, gasztronómiáját, sportját és gazdaságát. A barátság mellett összekötik a településeket az örök európai értékek, egymás kölcsönös tisztelete, megbecsülése és a jövő közös építése.

Az ünnepi gondolatok után jubileumi oklevelek aláírására került sor két településsel, hiszen a kárpátaljai Bereg­szásszal 15, a németországi Kusel városával pedig 25 évvel ezelőtt létesült testvérvárosi kapcsolat. A háborúval sújtott kárpátaljai városnak Zalaegerszeg számos karitatív segítséget és pénzügyi támogatást nyújtott, Balaicz Zoltán biztosította Beregszász polgármesterét, hogy a segítségre ezután is számíthatnak. Ezután a testvértelepülések képviselői mondták el ünnepi gondolataikat.

Két év kényszerszünet után tér vissza Zalaegerszegre a Vadpörkölt és Borfesztivál. Az esemény célja, hogy bemutassa a térség vadászati értékeit. A három napon át tartó fesztivál során gasztronómiai és kulturális programokkal, de könnyűzenei koncertekkel is várják a látogatókat a megyeszékhely belvárosában.

Később vadászati konferenciával folytatódott a fesztivál a város önkormányzata, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete és a Zala Megyei Vadászszövetség szervezésében. Itt Balaicz Zoltán felidézte a fesztivál kezdeteit, beszélt arról, hogy a korábban ilyentájt megtartott rendezvényüknek szüreti témája volt, ám idővel szerették volna megtalálni azt az unikális tematikát, amely csak Zalához, Zalaegerszeghez köthető. Ez könnyű volt – mint mondta –, hiszen Zala hazánk egyik erdőben és vadban legjobban bővelkedő területe, jelentős az erdőgazdálkodás, faipar, vadgazdálkodás és a vadászati turizmus. Zalában a vadászati tevékenység 321 ezer hektáron zajlik, 54 vadászterületen. A 2021–2022-es vadászati évadban megyénkben 8500 gímszarvast, 5400 őzet és 18 ezer vaddisznót ejtettek el, a bemutatott gímszarvasbika-trófeák közül 885 érmes lett. 2015-től már ezen új tematika mentén szervezték meg a fesztivált, melyen nagy hangsúlyt kap a vadgasztronómia és az erdők minden kincse: a gomba, az erdei gyümölcs, a lekvár, a méz, az aszalványok s a zalai borok és pálinkák.

Győrvári Attila, a vadászszövetség Zala megyei fővadásza a szakmai fórumról szólva kiemelte, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy a hivatásos vadászok és a vadászat iránt érdeklődők találkozhatnak egymással. Olyan témákat választottak, melyekhez segítséget is nyújthatnak, így a vadkár kérdését járták körül, amely egyre nagyobb feszültséget okoz a földhasználók és vadgazdálkodók között, emellett a magyar agárról és az agarászat vadászati jelentőségéről is hangzott el előadás.

Délután a Kazinczy térre várták fesztiválnyitó ünnepi felvonulás résztvevőit és az érdeklődőket, akik innen indultak a városháza elé az ünnepélyes megnyitóra, ahol Balaicz Zoltán emlékeztetett köszöntőjében, hogy 775 év telt el Zalaegerszeg első, 1247-es okleveles említése óta. Ez az idő büszkeségre kell hogy sarkallja a helyieket, és erősíti a városhoz való kötődést. Ezután felavatták a város új köztéri alkotását, a Farkas Ferenc Zalaegerszegért díjas szobrászművész által készített bronz városmakettet, mely megmutatja, hogy 2022-ben hogyan néz ki Zalaegerszeg, és tovább bővíti a település történetét megmutató köztéri alkotások sorát. Így a belvárosban egy történelmi sétával eljuthatnak a múltból a jövőbe. A megnyitón ezután ugyancsak Farkas Ferenc által készített emlékérmet adott át Balaicz Zoltán dr. Gyimesi Endrének, a város díszpolgárának, korábbi polgármesterének és Tuboly Andreának, a Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda igazgatójának.

Az előző Vadpörkölt és Borfesztivált 2019-ben tartották. Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak, a jótékonysági főzés keretében pedig összesen 4,5 millió forintot sikerült gyűjteni a Zalaegerszegi és a Magyar Szívgyógyászatért Alapítvány támogatására. Fellépett többek között a Children of Distance, a USEME, az Audioshake, valamint az AWS, amely énekese Siklósi Örs tavaly hunyt el hosszú betegség után.

A fesztivál kulturális programmal, koncertekkel folytatódott. Szombaton 9 órakor kezdődik a jótékonysági vad- és halfőzés rekordszámú, 104 főzőcsapattal.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában