Nívós rendezvény

2019.09.07. 07:00

Elkezdődött a vadpörköltfesztivál Zalaegerszegen

Az őszi városi rendezvények sorából országosan is kiemelkedő programmá vált az elmúlt évek alatt az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték, amely tegnap vette kezdetét a megyeszékhely belvárosában.

Arany Gábor

A testvérvárosi delegációk vezetői a Díszteremben, a hátsó sorban a második dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, mellette Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Mint Balaicz Zoltán polgármester felidézte, 2008-ban még a szüret jegyében invitálták a város lakóit és a turistákat az őszi rendezvényre, ám hamar megmutatkozott, hogy egyedi arculatot kell adni a programnak az érdeklődés fenntartásához. A szüret repertoárja, szőlő és a bor mellé a bővítéshez jó alapot jelentettek a város természeti értékei, Zala vadászati hagyományai, hiszen a megye harmadát erdő borítja, messze földön híres a vadállománya, vadgazdálkodása, vadászati turizmusa. A rendezvény magas színvonalát azzal is elismerték, hogy jövőre Zalaegerszeg és Sohollár lesz az országos vadásznapok helyszíne, 2021-ben pedig, amikor 50 év után újra hazánk rendezi a vadászati világkiállítást, az egyik kiemelt helyszín lesz a zalai megyeszékhely őszi fesztiválja.

A képen a Széchenyi téri nagyszínpadon tegnap fellépett Zalai Táncegyüttes

A háromnapos program bevezetéseként rendezték meg a Széchenyi téri díszteremben a vadászati konferenciát. Elsőként Badacsonyi Lajos most megjelent könyvét ismerhették meg a résztvevők. A Mikor mentem hazafele – Őseink vadászöröksége című kötetben a 45 éve vadásszá lett szerző osztotta meg élményeit. Emellett történeti kitekintéssel szólt a vadászat és történelmi eseményeink kapcsolatáról. A szerző a közel fél évszázadról úgy fogalmazott, trófeavadásznak tartja magát, de az elejtett vadak mellé ide sorolja a kézzel nem fogható trófeákat, a vadászatokon átélt élményeket, az erdők hangjait, a számtalanszor eléje táruló feledhetetlen látványt.

A már a hazai vaddisznóállományban is felbukkant afrikai sertéspestisről Vajda Lajos, a Nébih főállatorvosa, az országos járványvédelmi központ vezetője szólt. Az előadásából kiderült, hogy hazánkban az első fertőzött, elhullott állatot tavaly áprilisban Heves megyében találták, a vírus minden bizonnyal élelmiszer-hulladékkal került be, mégpedig legvalószínűbb, hogy ukrán vendégmunkások által. Ez után az erdélyi kopók vadászatban betöltött szerepéről, a lehetőségekről Pelczéder Tibor, a hazai erdélyi kopó klub elnöke beszélt. A konferencia zárásaként Feiszt Ottó, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója a zalai gímszarvasról tartott előadást.

A testvérvárosi delegációk vezetői a Díszteremben, a hátsó sorban a második dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, mellette Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke
A Zalai Vadászkürt Együttes két tagja működött közre a megnyitón
Dr. Kun Edit, a rendezvény háziasszonya
A vadászati konferencia közönsége Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A 2018 áprilisában alakult Zalaegerszegi Vadászegyesület ez alkalommal is különleges utcai ételekkel rukkolt ki. Erről Balaicz Zoltán polgármester társaságában beszélt a fesztiválutcában Molnár Marcell, az egyesület alelnöke és Tamási László, a gazdasági vezetője. Mint elhangzott, a 15 tagú egyesület a bérvadásztatást és a vadászati tradíciók felélesztését, népszerűsítését tartja feladatának. Ennek egyik eleme a gasztronómia, azaz a wild food népszerűsítése, olyan kulináris különlegességek kínálata, mint a különleges szószokkal ízesített szarvashúspogácsás burger, illetve tépett vaddisznóhússal (pulled pork) készített szendvics. A sikert jelzi, hogy az idei tavaszi streetfood fesztiválon ezekből 600 adag fogyott el, mégpedig a tervezett idő harmada alatt. Emiatt a mostani fesztiválra már 1000 adagot kínálnak a két standjukon.

Balaicz Zoltán és Badacsonyi Lajos a kötetbemutatón

Sajnos nem fogadta kegyeibe az időjárás pénteken a tizenkettedik alkalommal megrendezett fesztivál rendezőit, vendégeit, így a megnyitót jelentő felvonulás elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában