A csillagvizsgáló is várja az érdeklődőket

2022.08.06. 16:00

Hegyhátsáli csillagászati programok

A zalaegerszegi VEGA Csillagászati Egyesület jó kapcsolatot ápol a szomszédos megyében működő Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvánnyal, több közös programot szerveztek már az évek során. A vasi csillagda ugyancsak bekapcsolódott az országos Egy hét a csillagok alatt nevű rendezvénysorozatba.

Mozsár Eszter

A csillagvizsgáló és a déli égbolt nyáron

Forrás: Hegyi Norbert

Három évvel ezelőtt két szegedi csillagásznak köszönhetően indult a ma már 100 ezer embert is megmozgató program. Az idei rendezvényen több mint 60 csapat 85 helyszínen összesen 140 programot kínál augusztus 5. és 14. között. Hegyi Norbert, a győri Széchenyi István Egyetem oktatója elmondta, a csillagvizsgálóban ugyancsak izgalmas előadásokkal és bemutatókkal várják az érdeklődőket. 

Augusztus 6-án szombaton 19 órától telefonos bejelentkezés vagy Facebook-oldalukon való érdeklődés esetén távcsöves Hold bemutató lesz. Másnap, vasárnap 18 órától A föld, a Nap és a Hold az ókortól egészen napjainkig címmel tart előadást Hegyi Norbert, ezekről az égitestekről és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmekről lesz szó. Ezután ugyancsak Holdas távcsöves bemutatóval készülnek, aznap már nem szükséges bejelentkezés. 

Augusztus 8-12. között telefonos bejelentkezés vagy Facebook-oldalukon való érdeklődés alapján tartanak csillagászati bemutatót, melynek témája többek között a Perseida-meteorok észlelése. Augusztus 13-án, szombaton 17 óra 30 perctől a Nyári csillagászat című előadást egy fénysebességmérő rövid kísérlet követi, emellett a látogatók megtudhatják, hogyan kell a Marsot és más bolygókat észlelni, valamint távcső végre kapják a Merkúrt is, valamint a Perseida-meteorokat kémlelik az égen. Jövő vasárnap ugyancsak előzetes bejelentkezés alapján tartanak bemutatót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában