Színes programkínálattal

2022.08.28. 20:00

Három napon át várta az érdeklődőket a Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték programsorozata

Három napon át várták a látogatókat az elmúlt hétvégén széles körű gasztronómiai és zenés, kulturális kínálattal a Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték programsorozatra.

Korosa Titanilla

Ahogy arról beszámoltunk pénteken Zalaegerszeg testvér- és baráti településeiről érkező delegációkat köszöntöttek, volt vadászati konferencia és felavatták a város új köztéri alkotását is. Este a Kazinczy téri nagyszínpadon a Kelemen Kabátban, majd a Wellhello koncertje zárta a napot. A két fellépő iránti érdeklődők megtöltötték a teret, a látogatók széles körű gasztronómiai és italkínálatból is válogathattak. Szombaton reggel pedig komoly feladat várt a vadpörkölt és borfesztivál főzőcsapataira, hiszen a zsűrinek tetsző étek elkészítése volt a cél. 

A bográcsokban különféle módon készült a vadpörkölt, volt aki a göcseji erdőkben szedett gombával bolondította, többen a klasszikus receptek mellett tették fel voksukat és mellé jó zalai dödöllét kínáltak. A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület csapatának tagjai miközben készülnek az 1848-as pákozdi csata évfordulójára, a fesztiválon két bográcsnak is alágyújtottak. Az egyikben vadragu, a másikban pedig hagyományos, paradicsomos disznótoros káposzta készült vaddisznóhúsból és jófajta savanyú káposztával. 

Ezúttal nem csak a vadfőzésben jeleskedők ragadtak fakanalat, hiszen a program kibővült a MA-HAL Országos Halfőző Versenyével, mivel idén Zalaegerszeg nyerte el a verseny megrendezésének jogát. A halfőzésre az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők, többek között Bajáról, Hortobágyról és Budapestről is. Így 104 főzőcsapat – 71 vad- és 31 halfőző - összesen mintegy 600 tagja szorgoskodott a téren, hiszen a csapatok hat főből álltak. Munkahelyi kollektívák, baráti társaságok, civil szervezetek tagjai sürgölődtek, illetve Zalaegerszeg testvérvárosai közül is több képviseltette magát

A halfőző versenyre három kategóriában lehetett nevezni: dunai, tiszai jellegű halászlé és egyéb, vegyes halétel. A három kategóriában készült ételeket külön zsűri bírálta el. 


Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke a halfőző versenyről elmondta, hogy azért csatlakoztak a nemzetközi vadfőző fesztiválhoz, mert a zalai közönség figyelmét is szerették volna felhívni arra, hogy a hal nem csak karácsonykor, hanem egész évben finom. Céljuk, hogy minél nagyobb közönséggel megismertessék a halételek, azok egészséges voltát, finom jellegét, s ezáltal Zala megyében is nőjön a halfogyasztás. Jelenleg Magyarországon 6,7 kilogramm az egy főre jutó összes halfogyasztás, azonban az európai uniós átlag 26 kg, érződik a lemaradásunk, ugyanakkor a rendszerváltás idején még csak 2,6 kg halat fogyasztott egy magyar.

- Lassan ugyan, de megyünk előre. A mintegy 120 termelőt tömörítő szerveztünk célja, hogy minél több halat itthon tudjanak értékesíteni és kevesebbet szállítsanak a környező országokba, hiszen a szállítási költségek jelentősek - magyarázta, majd arról is beszélt, hogy az aszály a halgazdálkodást is sújtotta, mintegy 6 ezer hektáron nem tudtak teljes intenzitással haltermelést folytatni, viszont az jó hír, hogy az ország karácsonyi halellátása biztosított. Az is kiderült, hogy a ponty a legnépszerűbb, ami a fogyasztást illeti, mert ízletes, bár kissé szálkás, a második helyen az afrikai harcsa áll. 

A csapatok által készített étkeket bárki megkóstolhatta a helyszínen árusított ebédjeggyel. Az 500 forintos ebédjegyekből mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze, az előzetesen a támogató cégek pedig több mint 2,2 millió forintot ajánlottak fel, így összesen 4,7 millió forintot sikerült gyűjteni a rendezvényen a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény javára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában