Szakmai konferencia, vásár és bemutatók

2022.08.30. 14:00

Fazekas- és folklórfesztivált rendeztek Gébárton

Korosa Titanilla

A rendezvényen a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes is fellépett.

Fotó: Korosa Titanilla

Az elmúlt hétvégén ismét megrendezték a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében, a Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikustalálkozó folytatásaként a Gébárti Fazekas- és Folklórfesztivált a megyeszékhelyen, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban és annak környezetében.

Szombaton szakmai konferencián vettek részt a fazekasmesterek, akik az iskolarendszerű kézműves szakképzésről hallgattak előadásokat és nyithattak vitafórumot az előadókkal.

A vasárnapi programot Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitotta meg, majd színes folklórműsorok gazdagították a népművészeti szakmai programot, volt fazekasvásár, gyermek népi kézműves foglalkozások és népi játszótér is.

A közönség nemcsak az ország számos pontjáról érkezett fazekasmesterek standjain csodálhatta meg a fazekas és keramikus edényeket, dísztárgyakat, de bemutatták a kerámia sütő-főzőedényeket használat közben is: Csuti Tibor és Farkas Gábor fazekasmester saját kerámiaedényeiben készítette tájjellegű ételeket.

Az egyesület által működtetett két új műhelyben, a Panoráma Népművészeti Galériában és a Tetőtől Talpig Viseletkészítő Bemutató Műhelyben pedig népi ruha- és népi cipőszalon várta az érdeklődőket. A Gébárti Fazekas- és Folklórfesztivál megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma és Zalaegerszeg önkormányzat támogatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában