Kitüntetéseket adtak át, vadászokat avattak

2022.08.28. 15:30

A Sohollári-völgyben rendezték meg idén is a zalai vadászati évadnyitó rendezvényt

Vasárnap a Sohollári-völgyben rendezték meg idén is a zalai vadászati évadnyitó rendezvényt a megyei Vadászkamara és Vadászszövetség szervezésében Zalaegerszeg önkormányzata és a Zalaerdő Zrt. támogatásával. A program kapcsolódott a zalaegerszegi vadpörkölt és borfesztiválhoz. A Hubertus szentmise után kitüntetéseket adtak át és vadászokat is avattak.

Korosa Titanilla

Faragó Sándor avatta fel az új vadászokat.

Fotó: Korosa Titanilla

Harminchárom évvel ezelőtt indult útjára a zalai vadászok azóta hagyománnyá vált rendezvénye, melynek középpontja a kezdetek óta a Hubertus szentmise áll, ezt idén első alkalommal dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta. Az érsek arról beszélt, hogy minden szentmise, ünneplés szép és felemeli a lelket, de egészen sajátos az, mikor közös hivatásban, szolgálatban lévők jönnek össze, hogy adjanak hálát azért, akik ők maguk, a szolgálatért, a mindennapi tevékenységért. 

Az Országos Vadásznap a hazai erdő- és vadgazdálkodók évente megrendezett rangos eseménye, amely Zala megyéből indult útjára.

A szentmisét követően dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete elnöke mondott ünnepi beszédet. 

- Az élet a vadásztársadalomnak, a zalai vadászoknak is nehezebbé vált, a mai kihívásokra azonban válaszokat kell adnunk, lehetőségeinkhez kell igazítani elképzeléseinket - kezdte.  - Több költséges rendezvényünket át kellett gondolnunk, új megoldásokat kellett keresnünk. Vannak azonban olyan hagyományaink, amelyeket nem engedhetünk el. Ilyen ez a mai rendezvény is. A több évtized alatt kialakult eljárás rendjével, szakralitásával szerves, meghatározó része a zalai vadászhagyományoknak. Megőrzendő érték a mának és a jövőnek is szóló tradíció. Rendezvényünk középpontja a kezdetek óta a Hubertus Szentmise volt, melyet zalai kuriózumként legtöbbször a Veszprémi Érsek celebrált. Az új vadászok avatása, a Hétvezér Emlékhely és a Vadászok Életfájának koszorúzása, mind-mind megőrzésre méltó értékes hagyomány. 

Feiszt Ottó életműdíjat kapott, mellette dr. Nádor László
Fotós: Korosa Titanilla

Vigyázunk rá. Tovább kell gondolnunk a kísérő rendezvények sorsát, meg kell találni a forrásoldalukat vagy hozzá kell igazítani őket a lehetőségeinkhez. Mint látják, már az idén is így volt. No, de bízzunk a jövőben, nehezebb feladatok is álltak már és állnak most is a vadásztársadalom előtt – gondoljunk csak az idei terményárak generálta vadkárhelyzetre. Találtunk megoldást a múltban, találni kell a jelenben és találni fogunk a jövőben is. Ennek kulcsa a vadászat szakmai és etikai szabályaival összhangban hozott vadgazdálkodási gyakorlat, melyet úgy kell kialakítanunk, hogy választ adhasson a földhasználók, valamint a vadgazdálkodók közt felmerülő érdekellentétekre. 

A Sohollári Vadászház: Zalaegerszegi Erdészet 2019-ben teljesen felújított, 11 személyes vadászháza lakott területtől távol, Bak és Pölöske települések között a festői szépségű Sohollári-völgyben áll. A vadászház környezetéhez tartozó, 1972-ben létesített park a Zalai Vadászati Évadnyitó központi rendezvényének helyszíne minden évben. A völgyben található egy kis halastó, valamint egy fakápolna, mely a megyei vadásznap alkalmával minden évben helyet ad a Hubertus-misének.

Vadászati kitüntetéseket is átadtak az ünnepi eseményen. A Vadászkamara Ezüstérme kitüntetést adományoztak Kozma Józsefnek, a Zalavölgyi Vadásztársaság fővadászának, szakmai irányítójának. A Vadászkamara Aranyérme kitüntetést Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület idén leköszönt elnöke vehette át. A „Zalai Vadászatért Életműdíj” kitüntetést idén Feiszt Ottónak, a Zalaerdő Rt. korábbi vezérigazgatójának ítélték oda.

Vadászavatásra is sor került az évadnyitón, a 27 újoncot - hölgyeket és urakat - prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektor emeritusa avatta fel, mellette dr. Nádor László és Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke fogadták vadásszá.  

Faragó Sándor köszöntőjében arra kérte az új vadászokat, hogy a most tett fogadalmukat Szent Hubertusnak ajánlva legyen mindig erejük megtartani.  Arról is beszélt, hogy felelősséggel tartoznak egymás, a vadászok, a teremtett környezet és gondjaikra bízott állatvilág iránt. Ez utóbbi főként hangsúlyos, hiszen kezdetben az ember megértette e felelősség fontosságát, ám az emberi gyarlóság már a régi korokban is a féktelen vadászathoz vezetett. Nem véletlen, hogy a római katolikus egyház három olyan szentet küldött a vadászoknak, akik üzeneteikkel - a mai szóhasználattal - a fenntartható vadgazdálkodást tűzik ki célul.

Az esemény a Hétvezér Emlékhely és a Vadászok Életfájának koszorúzásával ért véget. Jelen volt a vadászati évadnyitón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is. 
 

Régebbi cikkeink:

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2020/08/szakmai-konferenciat-is-rendeztek-a-vadasznap-kereteben

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2020/08/vadaszati-evadnyito-a-sohollari-volgyben-valtozik-a-vadkarrendezes-es-a-trofeabiralat

https://www.zaol.hu/hirek/2017/08/a-sohollari-volgyben-nyitottak-meg-a-vadaszati-szezont

https://www.zaol.hu/hirek/2014/08/evadnyito-a-vadaszoknal-avatassal-hubertus-misevel-es-gazdag-programokkal-1

https://www.zaol.hu/hirek/2013/08/vadaszati-evadnyito-hubertus-misevel-1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában