A békéért ajánlották a zarándoklatot

2022.08.18. 09:30

„1Úton” jártak a két keszthelyi plébánia hívei Nagyboldogasszonykor

Immár kilencedik éve indulnak el zarándokok tízezrei Nagyboldogasszony ünnepekor a Mária-úton. Idén a békéért ajánlották fel ezt az alkalmat.

Péter B. Árpád

A résztvevők ezúttal a békéért zarándokoltak s imádkoztak Fotó: Halász Gábor

Fotó: Halasz Gabor

Az „1Úton” elnevezésű programhoz ezúttal is csatlakoztak a keszthelyi plébániák. A reggeli szentmisét Tál Zoltán és Mezei András plébános közösen mutatta be a Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd a zarándokok elgyalogoltak Keszthelyről Vonyarcvashegyre, a Szent Mihály-kápolnához, ahol imádságos szentórán vettek részt, amit agapé s kötetlen beszélgetés követett. 

Tál Zoltán, a Fő téri templom plébánosa arról beszélt: öröm, hogy idén is együtt szervezték meg ezt az alkalmat, amellyel építik az egységet a két keszthelyi egyházközség között. 

– Az út során imádkozzuk a szentolvasót, énekelünk, a találkozás öröme hatja át a közösséget – folytatta. – Úton vagyunk Mária és Jézus felé, s tudjuk, érezzük: a béke egyetemes, hiszen már az Ószövetség embere is törekedett arra, hogy az megvalósuljon a szívében, a közösségben, a társadalomban. 

Mezei András, a kármel plébánosa kiemelte, amióta elindult ez a kezdeményezés, a két egyházközség mindig részese volt, hiszen „fontos lépéseket tenni a békéért”. 
– Most is ezt tesszük, a Szűzanya oltalmában – fogalmazott. – Nekünk csendben a békesség eszközeivé kell válnunk, ahogyan a szentek s a boldogok is tették. A történelem során mindig voltak komoly nehézségek, problémák, társadalmi különbségek, ellentétek, mégis akadtak olyanok, akik a békesség útját választották. 

Mezei András hozzátette: fontos, hogy tegyünk valamilyen módon a békéért, s az is, hogy zarándoklatokon vegyünk részt.

A zarándokok, szerte az országban, az Ima a békéért című fohásszal is könyörögtek: „Mennyei Atyánk, a te országod az igazságosság és a béke, a kegyelem és a szentség országa. Szent Fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus a Béke Fejedelmeként jött a világba.

Nem lóháton, hanem szamárháton vonult be Jeruzsálembe, és arra tanította a világot, hogy mindannyian egyetlen Atyának vagyunk gyermekei. Urunk, add meg a világnak a béke, a harmónia, az igazságosság és emberiesség ajándékát. Bocsásd meg Urunk mindazt, amit vétettünk a világba beültetett gyönyörű isteni rend ellen, az emberi személy, a család és a nemzeti közösségek általad megálmodott harmóniája és rendje ellen.
Neveld az emberiséget bölcsességre és belátásra! Adj a népeknek olyan vezetőket, akik önmérséklettel, méltányossággal, a nemzetek jogait tiszteletben tartva vezetik a rájuk bízottakat, hiszen igazi és tartós béke csak az igazságosságra épülhet.

Gyógyítsd a háborúk okozta sebeket.

Add, hogy békességszerzők lehessünk családjainkban, közösségeinkben és a világban.

Szűz Mária, Béke Királynője, könyörögj értünk! Amen.”
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában