Fesztivál a városban

2022.06.18. 13:22

Szombaton is izgalmas programokkal folytatódott az EgerszegFeszt (frissítve)

A péntek délutáni, nagyszámú közönséget vonzó kezdés után szombaton délelőtt már a Civil Udvar várta a látogatókat az Európa téren, a szomszédos Dísz térről 10.30-kor indult szokásos útjára a kéklámpás felvonulás a Kertváros felé.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A térre 11-kor érkeztek a XX. Zalaegerszegi Fúvószenekari Találkozó együttesei. A 1975-ben alakult házigazda Zalaegerszegi Városi Fúvós Zenekart Vörös István karnagy vezette, a VÁM és Pénzügyőrség 1942 óta működő zenekarát Nyers Alex, míg a jogelődjeivel együtt 9 évtizedes múltra visszatekintő Készenléti Rendőrség zenekart dr. Koppány Zsolt.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az együtteseket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte., örömét fejezve ki, hogy ezen a napon ismét Zalaegerszeg lehet a fúvószene fellegvára. A hangulatos térzenét a három együttes népszerű fúvószenekari művekből valamint hazai és külföldi slágerekből állította össze. A Kazinczy téren 13 órától baleseti szimulációt láthattak a fesztiválozó egerszegiek. Eközben zajlik a zsinagógában a XXIV. Kárpát-medencei verbunkverseny, valamint Párostáncverseny. A 18 órakor kezdődő díjátadásról tudósítunk. 

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A szombati este a népzene, a könnyűzene és a társastánc fiesztája lesz három színpadon. Az egyik sztáregyüttes a Carbonfools lesz a Kazinczy téren továbbá a Follow the Flow.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Frontális ütközés a zalaegerszegi Kazinczy téren

Szombaton 13 órakor két személyautó ütközött össze a Kazinczy téren, a helyszínre érkező kábítószerkereső kutya kábítószergyanús anyagot talált az Opel motorháztetője alatt. A szóban forgó kocsi sofőrje elhagyta az autót, agresszíven viselkedett, kihallgatása folyamatban. A másik autó sérült utasát a katasztrófavédelem munkatársai a jármű  szétbontásával tudták kimenteni a füstölgő kocsiból, a mentősök még a helyszínen stabil helyzetben biztosították a feltehetően a gerincén is megsérült női utast, majd kórházba szállították, közben a rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét. Az esetről egyébként egy kisgyermek talpraesett telefonálása értesítette a rendőröket.

Forrás: Köves Eszter
Forrás: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

Mindez szerencsére csak baleseti szimulációként történt meg. A tanulságos eset a laikusok tájékoztatását szolgálja, hiszen a részt vevő szervezetek arra is figyelmeztetnek, hogy hogyan viselkedjünk felelősen, ha baleset szemtanúi, vagy elszenvedői vagyunk. Az EgerszegFeszt ezen a helyszínen társastánc műsorral folytatódik.

Verbunk és páros táncverseny

Az EgerszegFeszt szombaton a korábbi évek gyakorlata szerint a néphagyományok ápolását is szem előtt tartotta, hiszen ekkor rendezték meg a XXIV. Kárpát-medencei Verbunkversenyt, valamint a II. Kárpát-medencei Párostánc-versenyt. A Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben a szólótáncosokat és a párosokat a Ramasz László ( Ajka-Padragkúti Néptáncegyüttes táncpedagógusa, örökös aranysarkantyús táncos vezette zsűri (tagok: Delbo Eszter, Rábca Táncegyüttes, Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője) figyelte. Délelőtt kilencen mutatták be a tudásukat, délután a párosok mezőnyében 8-as versengtek. Az Erdélyből nevezők online mutatták be produkciójukat. A verbunk feladata visszatérően a marossárpataki Székely János adatközlő verbunk tánca volt, az értékelési szempontok közt a tánc hitelessége, stílusa, a  tánc építkezésének színvonala, a táncos megjelenése, magatartása, viselete szerepelt. A párosok többek között batukát, cigánycsárdást és sebes fordulót mutattak be.

Győztesek a színpadon
Forrás: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az eredményhirdetést szombaton este hat órakor a zsinagóga melletti parkolóban gálaműsorral kötötték össze. A felajánlásoknak köszönhetően számos elismerés talált gazdára, a pénzjutalmat is tartalmazó verseny nyertesei: 
verbunk: Buzogány Gellért
páros tánc: Barabás Lilla és Mecséri Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában