„A jót akarjuk tenni, erre irányul lelkünk”

2022.06.03. 10:00

Szent Norbert emlékezete, példája

Szent Norbertre, a premontrei rend alapítójára emlékeztek június 6-i ünnepéhez közeledve tegnap a Fő téri templomban.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György az ünnepi szentmisén Fotó: Péter B. Árpád

A Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium ünnepi programja szentmisével kezdődött, amelynek kezdetén felelevenítették: öt éve immár újra a rend a fenntartója az intézménynek, ugyanakkor Keszthelyen a premontreiek már 145 éve jelen vannak a középiskolai oktatásban. Magyarországon már Szent Norbert életében is voltak premontreiek, így sorsuk összefonódott az ország történelmével. A rend alapítója és első követői 1121 karácsonyán tették le fogadalmukat a nyugat- franciaországi Prémontrévölgyben, Norbert pedig rendíthetetlenül hitt, irányt és fényt mutatott mindenkinek.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa, dr. Udvardy György veszprémi érsek azt mondta: amikor ünneplünk, a múltat vesszük számba, de valójában a jövőre tekintünk. Különösen igaz ez egy oktatási intézmény esetében, „ahol a tanároknak, a diákoknak és a segítőknek is az a céljuk, hogy egy olyan közösség alakuljon ki, amely az embert élteti, a kiteljesedését, boldogulását, javát szolgálja, s jövőt ad számára”.

A főpásztor szentbeszédében felidézte: Szent Norbert látomásában azt hallotta: „kerüld a rosszat, tedd a jót, szerezd vissza lelked békességét, és menekülj az én irgalmasságomhoz”. Az üzenet pedig teljes egészében átalakította, megváltoztatta az életét.

– Ez a mondat tűnhet úgy, hogy egy távoli kor lelkivilágát, vallásos magatartását fogalmazza meg, ám ma is érvényes gondolat, hiszen nem korhoz kötött, hanem az alapvető emberi élményünkről, tapasztalatunkról szól. Ez pedig vonz bennünket, s nem is akarunk mást, hiszen miért tennénk rosszat, miért pusztítanánk például közösségeket, kapcsolatokat?! A jót akarjuk tenni, mert erre irányul a lelkünk.

A szentmisét követően ünnepi műsor kezdődött a Fő téri templomban, s rendeztek Szent Norbert életével kapcsolatos kvízt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában