Felújították a település játszóparkját

2022.06.14. 17:00

Palotás Zoltán tiszteletére emléktáblát is avattak Zalaapátiban

Átadták a Magyar falu program (Mfp) támogatásával felújított játszóteret, amit az iskola korábbi igazgatójáról, a 2015-ben elhunyt Palotás Zoltánról neveztek el.

Péter B. Árpád

A felújított parkban felállított emléktáblát Vincze Tibor és Tóth-Szalai Judit leplezte le

A szabadidőpark az intézmény tőszomszédságában áll, s a most épült színes fahídon keresztül is megközelíthető. Az idilli környezetben fekvő játszóteret eredetileg Palotás Zoltán álmodta s valósította meg, aki 1992-től vezette a Gábor Áron Általános Iskolát. 

Tóth-Szalai Judit intézményvezető a tegnapi iskolai gyermeknapon tartott avatáson arról is beszélt a felsorakozott gyereksereg előtt: a rövid kényszerszünetet jelentő felújítás után végre újra birtokba vehetik a parkot, ami a hibák kijavítása után ismét szolgálja a település fiataljait.

– Ha itt körülnézünk, sokunknak eszébe juthat az az idő, amikor az ötlet megszületett, s ez a hely létesült – folytatta Tóth-Szalai Judit. – A jelent és a jövőt akkor lehet igazán értékelni, ha a múltat is tudjuk becsülni. Az az ember, aki mindezt létrehozta, azért dolgozott, hogy minden fűszál, fa, játék és a pad a gyerekek örömét szolgálja. 

A település az Mfp-ből nyert ötmillió forint segítségével újíttatta fel a játszóteret, amit tegnap Palotás Zoltánról neveztek el, s erről emléktábla is tanúskodik. A mementón a Kossuth Lajostól származó idézet olvasható: „Soha le nem mondani, / Soha el nem csüggedni, / Ha kell, mindig újra kezdeni.”

Az avatáson – amelyen az iskola diákserege is részt vett – Vincze Tibor polgármester emlékeztetett: a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt készült ez a hely. Mint mondta, „Palotás Zoltán példaértékű feladatot vállalt fel nemcsak azzal, ahogyan ezt az iskolát irányította, vezette, hanem mintát adott másból is.”

Az avatóünnepség végén Vincze Tibor polgármester rögtön játékra invitálta a diákokat

– Közösségekre mindenütt szükség van, igazgató úr pedig olyan feladatokat is ellátott ennek érdekében, ami nem tartozott szorosan a megbízatásához – szögezte le a község első embere. – Nagyon kevesen vannak ma már, akik önkéntesen, szabadidejükben tesznek a közért. Ők igazi példaképek, modern „nagy emberek”, akiket nem feledhetünk. Zoli bácsi nagyon szerette a gyermekeket és Zalaapátit, ezért vállalta fel, hogy szabadidőparkot és játszóteret hoz létre, ahol amíg a fiatalok önfeledten tölthetik idejüket, addig a felnőttek a padokon beszélgethetnek, megpihenhetnek. Ez a tér nemcsak az iskoláé: az egész települést szolgálja.

Vincze Tibor hangsúlyozta, nem akartak újat építeni, mert „ennek a parknak lelke, lelkülete van”. A felújított játszóteret és a jelenlévőket Cséry Gergő plébános áldotta az emléktábla leleplezése után. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában