Szakmaválasztás

2022.06.29. 14:40

Nagykanizsai iskolákkal ismerkedhettek a fiatalok a Kisinas táborban (videó)

A Kisinas táborok népszerűségét jól mutatja, hogy egyre több 6. és 7. osztályos diák az ott megszerzett élményeket követően dönt arról, melyik szakmát választja továbbtanuláskor. A fiatalokat szerdán a Thúry-technikum sütés-főzés és vendéglátás programján látogattuk meg.

Benedek Bálint

A táborokat lebonyolító Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a szervezettel szorosan együttműködő Zalaegerszegi és Nagykanizsai Szakképzési Centrum célja is ez. Mint azt a kanizsai intézményben Oros Ildikó, a kamara pályaorientációs tanácsadója, a tábor vezetője elmondta: helyszínenként és turnusonként 25, s tankerületekhez tartozó iskolából érkező diák ismerkedhet meg a szakképző intézményekkel, tanműhelyeikkel, illetve a velük kapcsolatban álló cégekkel. A rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók pontosabb képet kapjanak a szakmákról.

– A Cserháti-, a Zsigmondy- és Thúry-technikumokba ellátogatnak a diákok, s ott a lehető legtöbb szakmával megismerkednek – folytatta. – A gyerekekre olyan interaktív feladatok, élmények várnak, melyek koncentrációt kívánnak, melyre kihívásként is tekintenek. Észrevehetően bizonyítani szeretnének, így sokkal jobban odafigyelnek és közben szinte észrevétlenül elmélyülnek az adott szakmában. A faipari foglalkozáson hörcsögházat készítettek, míg a lányok fodrászkodtak, de egy másik foglalkozáson vérnyomást és vércukor szintet mértek. Ezen kívül kikapcsolódásként látványos kutyabemutató várt rájuk, ami igazán kerekké tette a napjukat.

A Thúry-technikumban Varga Tünde oktató vezetésével a főzéssel ismerkedhettek meg, Balogh András oktatóval a cukrászat, míg Tiszai Szabolcs oktató irányításával a vendéglátás rejtelmeiben mélyülhettek el. Vagyis a hőség ellen hideg gyümölcslevest főzhettek, könnyed csirkés rablóhússal és amerikai káposztasalátával, melyhez pohárkrémet készítettek és kakaós csigát, valamint képviselő fánkot sütöttek. Mindehhez egy alkoholmentes Shirley Temple elnevezésű koktél járt kísérőként.

A palini Inkey-iskolában tanuló, Goór Lilien Hannának nem ismeretlen a konyha, hiszen gyakran segít otthon édesanyjának a főzésben, sőt, gyakran egyedül is süt finom süteményeket. Bár még nem döntötte el pontosan milyen szakmát választ, de a cukrász és az óvónő között dönt hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában