Időre élesített ládacsapda

2022.06.28. 13:00

Lezajlott a hivatásos vadászok szakmai versenyének megyei fordulója

A zalai versenyzők közül az egyik legfiatalabb állhatott fel a dobogó legfelső fokára a vadászok megyei szakmai versenyén, így ő képviselheti Zalát az országos megmérettetésen.

Horváth-Balogh Attila

A dobogósok: Csordás Béla, Nierer Vendel és Jakabfi Ferenc

Forrás: Zalaerdő

A hivatásos vadászok szakmai versenyét az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete és Zala Megyei Területi Szervezete közösen rendezte meg, az ágazatban dolgozó vasi és zalai szakemberek vetélkedésének a a celldömölki járás Kemenesmagasi nevű településén kialakított Stüszi lőtér adott otthont. A példaértékűen előkészített és levezényelt megmérettetésen gyakorlati és elméleti feladatok várták az eseményre jelentkező hivatásos vadászokat.

A verseny során kürtjeleket és madárhangokat, emlős- és madárfajokat, valamint vadászkutya-fajtákat kellett felismerniük a szakembereknek. Terepi feladatként értékelték a lőtér térségében a szervezők által elhelyezett 10 nagyvad trófeát, a versenyelemet távolságbecsléssel kombinálták a szervezők. A szőrmés és szárnyas ragadozófajok fogására alkalmas csapdák felismerésén túl kétajtós ládacsapda időre történő élesítése volt az újabb feladat. A szakmában dolgozóknak fontos a jó lőkészség is, melynek összevetésére korong- és nagygolyós lövészet keretében került sor.

Ládacsapdát állít Nágli János, a Zalaerdő Zrt. baki vadászterületének hivatásos vadásza
Forrás: Zalaerdő

– A versenyt minden évben megrendezzük, fontosnak tartjuk, hogy a kollégák tudása jó formában maradjon, azt gondoljuk, ehhez hozzájárul a rendszeres megmérettetés is - mondta lapunknak dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnökségi tagja, a zalai szervezet elnöke. – Mivel a mostani megyei fordulót a vasi kollégákkal közösen rendeztük, ezért az valójában "kétmegyei" volt: Zalából 8, Vasból pedig 6 hivatásos vadász vett részt rajta. Az értékelő zsűrit a két megyei szervezet elnökségének tagjai alkották. A versenyen indultak vadásztársaságok hivatásos vadászai is, de a dobogósok a Zalaerdő Zrt. szakemberei közül kerültek ki.

A jó hangulatú, de a tudással kiválóan felvértezett szakemberek számára vizsgadrukktól sem mentes megmérettetésen a Zala megyéből érkező hivatásos vadászok közül a harmadik helyezést Jakabfi Ferenc (Nagykanizsai Erdészet), a második helyezést pedig Csordás Béla (Bánokszentgyörgyi Erdészet) érte el. A dobogó legfelső fokára Nierer Vendel, a Lenti Erdészet fiatal hivatásos vadásza léphetett fel, aki július végén az országos versenyen képviseli megyénket.

Dr. Nádor László végül hozzátette: Vas megyei elnök kollégáját, Gagyi Istvánt az esemény zárásaként koronglövő-versenyre hívta ki, nagy küzdelem volt, de végül kiegyeztek döntetlenben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában