Vigyázzatok a nyájra!

2022.06.18. 08:00

Dr. Udvardy György bátorságot kért a felszentelt papoknak

Áldozópappá szentelte tegnap a Kis Szent Teréz-bazilikában Solymos Andrást és Tüttő Ágostont dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Péter B. Árpád

Itt még diakónusként. Jobbról Tüttő Ágoston, balról Solymos András Fotó: Belovári András

A szentelésen dr. Márfi Gyula emeritus érsek, valamint a főegyházmegye papsága koncelebrált, s ez alkalomra teljesen megtelt a bazilika, ahol dr. Udvardy György a szertartás kezdetén arról beszélt: „Azért gyűltünk egybe, hogy a pappá szentelést ünnepelhessük, az egyház növekedésének örvendjünk, s részesei legyünk annak a titoknak, ami Isten és az ember között van s köttetett.”

Solymos Andráshoz és Tüttő Ágostonhoz szólva pedig azt mondta a főpásztor: „Az egyház küld benneteket a hívek számára, hogy az üdvösség jó hírét, örömét, jó illatát és reménységét tudjátok hordozni szavaitokkal, gesztusaitokkal s egész lényetekkel, illetve létetekkel.”

Az elmúlt egy évben Solymos András Hévízen, Tüttő Ágoston pedig a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában szolgált diakónusként.

A szentelés előtt – hozzájuk szólva – dr. Udvardy György arról beszélt: „Amint az Atya küldte Jézust, úgy kapjátok meg az ő küldetését az egyház szentségében arra, hogy Krisztus módjára, vele egyesülve éljetek, és akkor Jézusnak a szavai, tanítása igazzá és erővé válik újból – bennetek is.”

Nem azt kérjük most, hogy ne a világba menjetek; épp ellenkezőleg – folytatta a főpásztor a szentelendőket megszólítva.

– Krisztust elfogadtátok életetek urának, elköteleződtetek mellette, és nem is tudtok elképzelni mást magatok számára sem tevékenységként, sem vágyként, legfőképpen boldogságként, mint hogy vele éljetek. S ezért ismeritek az ő Atyját, üdvözítő szándékát, azt, hogy élettel akarja megajándékozni az embert. Ismeritek Jézus Krisztus személyének és törvényének erejét, tudjátok, hogy aki megtartja tanítását, parancsát – az életet jelent a számára. Örök életet. Jézus által rátok bízza magát az Atya, aki üdvözíteni akar minden embert, a szenteléstől kezdődően általatok is – mondta dr. Udvardy György.

A veszprémi érsek úgy fogalmazott, küzdelem és áldozat nélkül nincs jövő, sem egyéni, sem közösségi, majd leszögezte: a felszentelt papok küldetése, hogy életben tartsák a reményt, s gyógyulást, békességet, bátorságot, jövőt adjanak a rájuk bízottaknak, az isteni ige erejével. Ezt követően dr. Udvardy György áldozópappá szentelte Solymos Andrást és Tüttő Ágostont, előzőleg pedig azt kérte számukra, „az Úristen óvjon benneteket, erősítsen, adjon bátorságot és vigasztalást”, majd Pál apostol szavaival indította őket útjukra, szolgálatukra: Vigyázzatok magatokra és a nyájra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában