Összejövetel

2022.06.30. 15:00

A sakkpedagógus Csuti Antalra emlékeztek Zalaegerszegen

Csuti Antal halálának ötvenedik évfordulója kapcsán emlékeztek a legendás sakkpedagógusra a városházán.

Kerkai Attila

A megemlékezés résztvevői Fotó: Fehér Márk

A szerdai összejövetelen Böjte Sándor önkormányzati képviselő, a Z. Csuti-Hydrocomp SK elnöke azzal kezdte köszöntőjét: életkorából fakadóan ugyan személyesen nem találkozhatott Csuti Antallal, ám három éve, mióta a sakkklub elnöke, rengeteget hallott róla. Elmondta: máig rengeteg tanítványa van, akik az egerszegi sakkélet meghatározó alakjai.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára és korábbi polgármestere azt emelte ki: Csuti Antal évtizedeken át tanította a gyerekeket a sakkozásra, egészen 1972-ben bekövetkezett haláláig. Életét ismertetve elmondta: kőművesnek tanult, de egy súlyos munkahelyi baleset során a gerince sérült, így élete hátralévő részében mankóval tudott csak közlekedni. A sakkozást a budapesti gyógykezelése idején szerette meg, s később olyan tanítványok kerültek ki kezei közül, mint Portisch Lajos, Porubszky Mária vagy Horváth Tamás. Az összejövetelen Csuti Antal lányai, Erzsébet és Márta megerősítette: Portisch Lajos már világhírű sakkozóként is mindig küldött édesapjuknak külföldi útjairól egyegy képeslapot, melyek máig megvannak.

Horváth Tamás, a Csuti SK korábbi vezetője és válogatott szövetségi kapitány a sakkozók nevében köszönte meg a megemlékezést. Ő maga is Csuti Antal-tanítvány, és jól tudja, hogy mesterük mindent megtett a gyerekek fejlődése érdekében. Csuti Antal nevét 1987-ben vette fel az egerszegi sakkklub, mely aztán hat magyar bajnoki aranyat szerzett. Elhangzott még: Csuti Antal tevékenysége döntő jelentőségű volt abban, hogy Zalaegerszeg a sakk fellegvára lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában