Összetartozás

2022.06.04. 14:29

A magyarok együtt erősek - Trianoni megemlékezés Zalaegerszegen

Az I. világháborút lezáró Trianoni békediktátum 102. évfordulója alkalmából - ami az országgyűlés döntésének értelmében 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi megemlékezés résztvevői a Székelykapunál: Galbavy Zoltán településrészi önkormányzati képviselő, Horváth Ferenc, Balaicz Zoltán, Magyar János és ifj. Böjtes Sándor Zsolt

A zalai megyeszékhelyen június 4-én, szombaton délelőtt néptánc és népzenei flashmobbal indítottak a Dísz téren, majd a Rózsák terére, a 2021-ben felavatott Székelykapuhoz vonultak át a megemlékezők, ahol ifj. Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, bizottsági elnök mondott beszédet. A szónok kifejette: ez a nap már nem a gyásznapot jelenti, sokkal inkább az újrakezdés ünnepét. Ki kell lépni a sérelmek bűvköréből és el kell fogadni azt, ami immár nem megváltoztatható, ám mégsem kell feladni a magyarság összetartozásának természetes érzését. Az ünnep ékes bizonyítéka annak, hogy a magyarság az egyik legnagyobb újjászülető nemzet, hangsúlyozta a képviselő. 

A rendezvényt a Bajcsy-Zsilinszky téren, a 2020-ban felavatott Országzászlónál folytatták Zalaegerszegen. Itt Balaicz Zoltán polgármester emlékezett a négy emberöltővel ezelőtt történtekről, következményeiről. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy négy nemzedék öröme, bánata, sikere és kudarca történelemmé sűrűsödjön, mondta a polgármester.

Balaicz Zoltán polgármester is beszédet mondott az Országzászlónál

- Trianon valójában nem ok, hanem következmény. Következménye az önmagunkba vetett hit és bizalom elveszítésének. Annak, hogy elfelejtettük a küldetésünket. Mert meggyőződésem, hogy nekünk, magyaroknak különleges feladatunk van itt, a Kárpát-medencében! Trianon egyik nagy nagy tanulsága: megfelelő érdekképviselet nélkül semmire sem jutunk a nemzetek versenyében. Ideje észrevennünk azt is, hogy a Kárpát-medence magyarságának nemcsak a múltja, hanem a problémái is közösek, és a jövő sem képzelhető el másként, csak együtt – hangsúlyozta a városvzezető.
A rendezvény meghívott vendége volt még Horváth Ferenc országgyűlési képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Lendva egykori polgármestere, Magyar János országgyűlési képviselő. A megemlékezés este a hangversenyteremben Herczku Ági és a Banda részvételével hagyományőrző esttel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában