Magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött

2022.05.02. 15:43

Újra a megszokott módon tartják az érettségit – Közel 2800-an vizsgáznak Zalában

Hétfőn 9 és 13 óra között országosan több mint 73 ezren oldották meg a magyar nyelv és irodalom írásbeli feladatsort, ebből 2200-an emelt szinten. Az iskolák a régi rend szerint, egészségügyi megszorítások nélkül kezdték az érettségi vizsgákat, a szóbeliket ugyancsak megtartják. A megyében magyar nyelv és irodalom tantárgyból összesen 1759-en adtak számot tudásukból, közülük 23-an emelt szinten.

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 12. B osztályának tanuló elkezdik a magyar érettségit. Előtérben Horváth Kíra Csenge. Fotó: Katona Tibor

A tavaszi vizsgaidőszakban Zala megyében 37 tantárgyból 2797-en érettségiznek. Az első héten a magyar nyelv és irodalom tárgyon kívül matematikából, történelemből, angol és német nyelvből írnak a tanulók – tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Kormányhivatal. Az írásbeli május 2-ától május 23-áig, a szóbeli június 1-jétől 24-éig tart. A középszintű vizsga a megyében 28 intézményben kezdődött el. Az emelt szintű vizsgákat három városban és hét iskolában tartják. A középszintű vizsgák száma 8082, míg az emelt szintűeké 1554.

A 12. N osztály tanulói Gyutai Csanád, Jandó Flóra és Huynh-Tran Da Huong könnyűnek ítélte a magyar érettségit. Fotó: Katona Tibor

A Zalaegerszegi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a zalaegerszegi, a zalaszentgróti és lenti járásban 14 osztályban 364 középszintű érettségiző van. Összesen 1541 középszintű érettségi vizsga történik, ebből 205 előrehozott, az emelt vizsgák száma 364, amiből 44 előrehozott.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó kilenc intézményben idén 778 végzős diák fejezi be tanulmányait, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnáziumban 70 maturáló diák van.

A Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium főbejáratán 12 óra után nem sokkal már kiléptek az első, megkönnyebbült tanulók, a többség azonban kihasználta a rendelkezésre álló négy órát. A diákok a névadó és Deák Ferenc szobránál beszélték meg tapasztalataikat, miközban mi is arra voltunk kíváncsiak, hogyan sikerült az aznapi megmérettetés. Akik nem a magyar tantárgyat viszik tovább az egyetemi felvételihez, azok úgy érezték, hogy becsülettel megírták a penzumot, nem lesz gond. A 12. N osztályos Jandó Flórának azonban fontos, hogy jól vegye az akadályt.

- Úgy érzem, hogy a próbaérettséginél valamivel könnyebbek voltak a feladatok, sokat gyakoroltunk, tanáraink lelkiismeretesen felkészítettek. A magyar és a történelem tantárgyat szeretném tovább vinni, utóbbiból emeltezem majd szerdán. Az ELTE tanárképző szakára szeretnék bejutni.

Osztálytársa, a vietnámi származású Huynh-Tran Da Huong szintén elégedett az első napi teljesítménnyel, ő a matematika, informatika tantárgyakat viszi tovább, az ELTE Gazdaságtudományi Karán a marketing és kereskedelem szakirányt célozta meg. Gyutai Csanád sem aggódik a magyar miatt, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakára adta be elsőként a jelentkezést, ahol a reál tantárgyak nyomnak jobban a latban.

A megkérdezettek közül egyébként mindannyian Szabó Magda Ezüstgolyó című novellaelemzését választották. A középszintű magyar érettségi második részében ezen kívül Janus Pannonius Búcsú Váradtól című költeményét és Juhász Gyula Várad című versét lehetett összehasonlítani. A szövegértési tesztnél egy 1999-es szótár előaszavát kapták alapul, majd ezt követően két feladat közül választhattak: vagy az iskolai memoriterekről írtak érvelést vagy diákönkormányzati képviselőként az osztálykirándulásról hozzászólást fogalmaztak.

A gimnázium igazgatóhelyettese, Kiss Zsolt lapunknak elmondta, idén 94-en érettségiznek az iskolában, magyar nyelv és irodalomból mindenki középszintűt írt, őket 10 teremben helyezték el. A 10. és 11. osztályos tanulók informatikából és idegen nyelvből írnak előrehozott érettségit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában