Emlékműsor

2022.05.22. 07:00

Nagy Lajos helytörténészre, együttesvezető népi zenészre emlékeztek Botfán

Tavaly hunyt el a megyeszékhely közeli Botfa község történetének krónikása, a a botfai kulturális élet meghatározó személyisége, számos helytörténeti és kultúrtörténeti kötet szerzője. Szombaton délután a közösségi házban műsorral emlékeztek rá a családtagok, barátok, ismerősök, tisztelők.

Arany Horváth Zsuzsa

Simon Norbert, Simon-Nagy Katalin, Fekete Ágoston, Fekete Sámuel és Fekete Anita - a családi citeraegyüttes műsorával indult az emlékező műsor Fotó: Fehér Márk

A programot a családi citerazenekar kezdte, két lánya, két unokája és veje adott ízelítőt abból a népdalkincsből, amit a Nagy Lajos által alapított Botfai majd Válicka Citerazenekar jóvoltából oly sok műsorban hallhatott megyeszerte a közönség. Nagy Lajos életútját a gyerekkori barát, Horváth Miklós idézte fel a zsúfolásig telt nagyterembe gyűltek előtt, Kocsis Majától  pedig Nagy Lajos verseket hallhattunk.

Nagy Lajosra (1939-2021) emlékezve Horváth Miklós felidézte a gazdag életpálya legfontosabb állomásait, a közgazdasági technikum elvégzésétől, a községi tanácsban végzett munkán,  a zalaegerszegi Művészeti Tanácsbeli tagságon,és a színjátszó kör alapításán át a botfai citerazenekar létrehozásáig. Utóbbihoz ő  maga is Budapestre járt tanulni. A citerazenekart 1988-ban  Zalaegerszegen hallotta játszani egy francia házaspár, ennek köszönhető, hogy egy év múlva Avignonban léptek fel a zenei fesztiválon. A botfai kulturális ambíciókat a megyeszékhelyi városi művelődési ház segítette. Az általuk közvetített népdalkincs az autentikus zalai gyűjtéseken alapult. A zenekarban 46 év alatt 150-en muzsikáltak. Nagy Lajos dolgozta fel a botfai kastély és a templom történetét, közreadta a határneveket, népzenei, a citerát bemutató kiadványt írt, népdalainkban kutatta a történelmi utalásokat. Számos díjjal ismerték el a munkáját, de ekképp értékelte a közösség az egyesület tevékenységét is. A Zalaegerszegért díjat 1998-ban nyerte el.  Novelláit az Accordia Kiadó irodalmi pályázata révén adta közre. 

A szombati emlékműsorban zárásként a Kis Hétrét Zenekar megzenésített verseket adott elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában