Zalaegerszeg születésnapján

2022.05.13. 11:30

Megnyitja kapuit a felújított Göcseji Múzeum

Zalaegerszeg születésnapján nyitja meg kapuit a város múltjának őrzője, a felújított Göcseji Múzeum, amelynek rekonstrukciója, valamint kiállítótereinek fejlesztése közel 2 milliárd forintból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Modern városok program révén valósult meg.

Varga Lívia

A Göcseji Múzeum 1890-ben, eklektikus stílusban emelt műemlék épülete a felújítás után a belváros egyik ékköve lett

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A fejlesztés keretében egyebek mellett teljesen megújult a homlokzat, leszigetelték az épületet, helyreállították annak eredeti tetőfelépítmé­nyeit, kicserélték a nyílászárókat, megújították a gépészeti rendszert, továbbá felújították a kiállítási helyiségeket, és rendezték azok térkapcsolatait. 

A külső-belső rekonstrukción túl a városközpontban található, 1890-ben, eklektikus stílusban emelt műemlék épület új állandó várostörténeti kiállítással gazdagodik, megismerhetjük a török kori végvár és a megye történetét, valamint megtekinthetjük a helyi kötődésű Kossuth-díjas művészek, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Németh János, Fekete György, valamint Fischer György állandó kiállítását is. A múzeum megújult formájában a térség kiemelkedő turistavonzó elemeként szolgálhatja a modern látogatói igényeket, a helyi lakosok számára pedig ezentúl új közösségi színteret biztosít. 

Mindemellett egy 8,3 mil­liárd forintos projekt keretében új múzeumi szárny is épül, amelyben állandó kiállítások lelnek otthonra, emléket állítva Zalaegerszeg 20. századi történetének, Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébános (későbbi bíboros, esztergomi érsek) zalaegerszegi életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában