Közel kétmilliárd forintból kívül-belül megszépült

2022.05.14. 07:00

Megnyílt a felújított zalaegerszegi Göcseji Múzeum (videó)

A város büszke a múltjára, ezért különösen fontos épített örökségünk megőrzése.

Arany Gábor

Dr. Kostyál László múzeumigazgató, Béres Katalin főmuzeológus, Balaicz Zoltán, L. Simon László és Vigh László a város makettjénél a Göcseji Múzeum megnyitóünnepségén

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg pénteken délután a felújított Göcseji Múzeum átadási ünnepségén. A városrehabilitációs program eredményeként már több épület visszanyerte egykori szépségét, tette hozzá. 

A múzeum 1892-ben takarékpénztár és lakások céljára emelt épülete közel kétmilliárd forintos beruházás eredményeként újult meg. A nagyobbrészt európai uniós támogatásból, illetve a Modern városok programból finanszírozott felújítás 2019-ben vette kezdetét, és a pincétől a padlásig, kívül és belül az épület minden részére kiterjedt. 

Kötelességünk minden ré­gi épületet, ami a múltunkról szól, megőrizni, ezt Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta beszédében. A múzeum az örökkévalóságnak épült, kultúránk egyik őrzője, szögezte le. 

– Ez az avatás túlmutat a megye határain, mert rámutat kötelességünkre, az értékeink megőrzésére, és hogy eljuttassuk értékeinket minél szélesebb közönséghez – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. 

Szólt arról is, hogy a globalizáció átalakította gondolkodásunkat, az információk megszerzésének módját. Ebben a környezetben még fontosabbá válik a saját, helyi értékeink felfedezése, bemutatása, átadása. A legnagyobb kihívás az új módszerekre való átállás, hogy a legfiatalabb korosztályt is sikerüljön megszólítani. A vidéki múzeumi rendszer modern kor elvárásainak megfelelő megújítása a turizmust is élénkíti. Ezt az átállást szolgálja az uniós támogatásokat is megcélzó nemzeti múzeumfejlesztési program, amelynek kidolgozása már megkezdődött, jelentette be a főigazgató.  

A Göcseji Múzeum megnyitóünnepségének zárásaként a résztvevők megtekintették az intézmény négy állandó kiállítását. Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, valamint a zalaegerszegi születésű, 2020-ban elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész alkotásai mellett már látogatható az új várostörténeti tárlat, az Elődeink élete is. Ez a középkortól az 1990-es rendszerváltásig követi az 1732-ben hivatalosan is megyeszékhellyé vált település történetét. 

A tervek szerint hamarosan megnyílik Fischer György, a tíz éve elhunyt zalaegerszegi szobrászművész műveit bemutató tárlat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában