Május 2-án indult

2022.05.27. 17:30

Még tart a falugondnokok képzése Zala megyében

Május 2-án indult el és azóta is tart a falu- és tanyagondnokok alapképzése a megyei önkormányzat szervezésében.

ZH

A falugondnokok széles körű ismereteket szereztek. Jobbról Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az oktatásban részesülő 27 főt munkáltatója – a falugondnoki szolgálatot működtető település polgármestere – iskolázta be a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetnél az előző képzés lezárulta óta. Minden falugondnoknak a jogviszonya létesítését követő egy éven belül eredményesen le kell vizsgáznia annak érdekében, hogy munkakörében a továbbiakban is foglalkoztatható legyen. 

A képzés négy hétig tart, a résztvevőknek az utolsó képzési napon kell leadniuk záródolgozatukat, amelyet július 7-én kell majd szóban megvédeniük. 

A tanfolyam során elméleti és gyakorlati ismereteket is kapnak. A falugondnokok a munkavégzésükhöz kapcsolódó intézmények és szakterületek vezetőitől, valamint az önkormányzati hivatal munkatársaitól olyan előadásokat hallhatnak, amelyekkel tudásuk elmélyül, ismereteiket rendszerezni tudják – tájékoztatott a megyei önkormányzat. A szakminisztérium által jóváhagyott oktatási program keretében áttekintést kaptak a szociális munka és a segítőfoglalkozás kihívásairól, emellett terepgyakorlaton vettek részt Csatárban, Szilvágyon, Szentgyörgyvölgyön és Zalaszentgyörgyön a helyi polgármester, falugondnok, szenior falugondnok és a képzés gyakorlatvezetője, Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke koordinálásával. 

Mindemellett kommunikációs és szakmai önismereti tréningen, valamint a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság által biztosított lehetőségként vezetéstechnikai gyakorlaton is részt vettek. Intézménylátogatást tettek a civil központban, a Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályán, valamint a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A képzésben közreműködött a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi, családtámogatási és egészségbiztosítási, népegészségügyi, agrárügyi, valamint agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztálya. Az előadók között volt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviselője. Részt vett az oktatásban a Szent Rafael Kórház, a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltatóközpont, a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ, a megyei polgárőrszövetség, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában