Összegyűjtötték a falujuk értékeit

2022.05.03. 14:00

Cél, hogy a következő generációk megismerhessék Almásháza múltját

Jóna István

Kovács Tibor, Csécs Zsuzska (a fotópályázat különdíjasa), Szij Tímea, dr. Varga László (második helyezett) és Németh Attila a kiállítás díj­átadóján Fotó: Jóna István

Egész napos program várta az érdeklődőket a több mint 80 lelkes faluban, ahol a helyi értékek és emberek kerültek középpontba. Az Almásházi Értékek Napja című programra a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert forrást az önkormányzat. 

– Évekkel ezelőtt felmerült, hogy a csodálatos ékszerdoboz, Almásháza értékeit összegyűjtsük, és létrehozzunk egy helyi értéktárat, hogy ne csak mi, hanem az utánunk jövők is megismerhessék mindezeket – mondta lapunknak Király Erika szervező. 

A program a kultúrházban kezdődött, ahol az ­Almásházi képek című fotópályázat alkotásait láthatták a résztvevők. A pályázatra tíz alkotó 125 képe érkezett. Csodálatos természeti képek, gyermekportrék, a falusi élet mindennapjait ábrázoló fotók kerültek a falakra. A kiállítást Németh Attila polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a falu napjainkban a sokadik újjászületését éli. A képeket Kovács Tibor szabadúszó fotóriporter zsűrizte és értékelte, és kiemelte: Almásházát az almásháziak tudják talán a legjobban lefotózni. A díjnyertes fotót Szij Tímea készítette. 

A délután folyamán időkapszulát helyeztek el a faluban, melybe a helyiek személyes felajánlásait tették bele. Előadást hallgathattak a közösségek pszichológiájáról, a helyi értéktárakról, környezetvédelemről. Bemutatkozó beszélgetéseken keresztül a kosárfonással, keramikussággal és a gazdálkodók mindennapjaival ismerkedhettek a látogatók. A nap az elszármazottak találkozójával és a helyi értéktárba érkezett ajánlások ismertetésével zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában