Ünnepség

2022.05.29. 14:49

Lentiben is megemlékeztek a hősökről

Május utolsó vasárnapján Lentiben, a bárszentmihályfai településrészében is megemlékeztek a helyi hősökről, akiknek tiszteletére Tüske József nyugalmazott plébános mondott szentmisét, a korábbiaktól eltérően nem a hősi emlékmű mellett álló fűzsátornál, hanem az eső miatt a kultúrházban.

Korosa Titanilla

Hősök napi koszorúzás Bárszentmihályfán, a világháborús emlékműnél, balra Drávecz Gyula, mellette Tüske József

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az ünnepségen Tüske József emlékeztetett: a magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják, azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták az országért. Bárszentmihályfán az 1948-ban, a település közössége által közadakozásból felállított első és második világháborús emlékmű, illetve a városrész két temetőjében található kopjafák is a helyi hősök emléket őrzik. Az emlékoszlopon mintegy ötven egykori honvéd neve olvasható, emellett a mihályfai temetőben további 22, a bárhelyi temetőben pedig 9 egykori katonának állítottak kopjafát.

A hősök napján ez alkalommal is ezen a három helyszínen a szentmisét követően a helyi lakosok, önkormányzati képviselők és Drávecz Gyula alpolgármester elhelyezték el a megemlékezés koszorúit, mécseseit, majd közösen imát mondtak az elhunytakért.

Hagyományosan a hősök napi hétvégén, vasárnap tartják Bárszentmihályfán a búcsút is. Bár az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak, a gyerekek örömére több játékárus is megjelent, illetve délutánra az ilyenkor szokásos labdarúgó mérkőzést is meghirdették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában