Horvát nyelven is

2022.05.04. 07:00

Kétnyelvű táblák Murakeresztúron: a szimbolikus jelentőségű beruházást Muraköz megye finanszírozta

Horvát– magyar kétnyelvű utcanévtáblákat adtak át tegnap a falu kollátszegi részében. Murakeresztúr tizenöt utcája kapott a lakosság nemzetiségi hovatartozását jelző jelölést.

Horváth-Balogh Attila

A Zrínyi Miklós utcában kihelyezett táblát Vaslabán Csaba murakeresztúri plébános is megáldotta Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A táblák elkészíttetését az anyaország, egészen pontosan Muraköz megye finanszírozta, az átadóünnepségre a Zrínyi Miklós utcában, a kollátszegi kápolnánál került sor a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat szervezésében. Először a polgármester, Polgár Róbert köszöntötte a megjelenteket, köztük a Muraköz megyéből érkezett népes delegációt, élükön Matija Posaveccel, Muraköz megye főispánjával, Josip Griveccel, Muraköz alispánjával és Dragutin Glavinával, a Muraköz Megyei Közgyűlés elnökével. A polgármester hangsúlyozta: történelmi pillanat a táblaavató, melynek kapcsán köszönetét és háláját fejezte ki muraközi vendégeiknek, valamint dr. Koósz Attilának, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzuljának, aki a kezdeményezés ötletgazdája volt.

– Beszélünk a majdani új, közúti Mura-hídról, amitől sokan gazdasági fellendülést várnak a térségben – fogalmazott Polgár Róbert.

– Gyümölcse lehet a tervezett beruházásnak a közösségi élet fellendülése is – folytatta Polgár Róbert. – A kétnyelvű táblák pedig azt üzenik horvát testvéreinknek, hogy nálunk otthon érezhetik magukat.

 

A település díszpolgára, prof. dr. Gadányi Károly gyermekkori emlékeit idézte fel beszédében, majd a régebben önálló Kollátszegen született dr. Koósz Attila elmondta: a kétnyelvű táblák kihelyezése szimbolikus lépés az új Mura-híd és átkelő megépítése felé, mely a kétoldalú kapcsolatok bővülését hozhatja.

Matija Posavec beszédében rámutatott: Magyarországnak és Horvátországnak közös történelmükben sok nehézséggel kellett együtt megküzdeniük, s a jövőnket is így, együttműködve tudjuk elképzelni.

Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete kijelentette, hogy Horvátország és Magyarország közt egyetértés van abban, hogy az orosz–ukrán krízis kapcsán a békét kell támogatni, nem a háborút.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a térségben élő horvát nemzetiség erős azonosságtudatát és a hagyományőrzés terén tett erőfeszítéseit méltatta köszöntőjében. 

A műsort a helyi iskolások folklórműsora színesítette, s jelen voltak a Zrínyi-kadétok is. A tantestület tagjai pedig felolvasták a kollátszegi házi áldást, amit díszes, nyomtatott formában Kovácsné Kővágó Anna, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke átadott Matija Posavecnek.

Ezek után sor került egy Zrínyi utcai tábla leleplezésére, tisztelgésként az épp május 3-án született költő és hadvezér, Zrínyi Miklós emléke előtt. A táblát Vaslabán Csaba murakeresztúri és Josip Drvoderić Goričan-i plébános áldotta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában