Jó az együttműködés a felszólalók szerint

2022.05.15. 09:04

Horvát-magyar táblák és út menti feszület került Molnárira (videó)

Horvát napot rendezett szombaton a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

Kósa János, Bene Csaba, dr. Koósz Attila és Josip Grivec a kétnyelvű, horvát-magyar utcanévtáblákkal Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az esemény során kétnyelvű, magyar-horvát utcanévtáblák átadására, ünnepi szentmisére, keresztszentelésre, a Molnári és a horvátországi Kotoriba közötti kapcsolatot bemutató kiállítás megnyitójára, Mura-parti piknikre, valamint kulturális műsorra került sor.



– A Molnári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pályázati támogatást nyert egy út menti kereszt elhelyezésére – bocsátotta előre Kotnyek Gáborné elnök. – Településünkön éppen 100 évvel ezelőtt, 1922-ben került sor keresztállításra, s úgy gondoltuk, a kerek évfordulón mi is állítunk egyet; szép helyet találtunk neki a község Murakeresztúr felőli bejáratánál. A keresztet az újudvari Dörnyei István és fia, Máté készítette el.

A szakrális alkotást Josip Drvoderić Goričan-i és Marton István helyi plébános áldta meg, köszöntőt pedig Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondott.
 



Ez előtt került sor a kétnyelvű, horvát-magyar utcanévtáblák avatására. Nemrég beszámoltunk róla: dr. Koósz Attila, tiszteletbeli horvát konzul kezdeményezésére a határ magyar oldalán lévő horvát ajkú Mura menti települések közterületeire Muraköz megye támogatásával horvát-magyar táblák kerülnek, az első átadót Murakeresztúron tartották. Most Molnári következett, az átadón részt vett Kósa János polgármester, Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke, dr. Koósz Attila, Josip Grivec, Muraköz főispán-helyettese, Marija Pusić, a Külhoni Horvátok Hivatala szóvivője és professor Dr. Vanda Babić Galić, nemzetiségekért felelős miniszteri tanácsadó.


A felszólalók hazánk és Horvátország nagy múltra visszatekintő jó kapcsolatát hangsúlyozták, illetve azt emelték ki, hogy Dél-Zalában különösen jó az együttműködés a horvát nemzetiség, a magyarság és Horvátország között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában