18 évig irányította a várost

2022.05.14. 07:00

Felavatták Czobor Mátyás mellszobrát Zalaegerszegen (videó)

Egyedüli vágyam és törekvésem leend e várost, Zalavármegye székhelyét a nagy mozdulatlanság vizeiről az élet, a fejlődés duzzadó eleven vizeire kivezetni…

Arany Gábor

A szoboravatón Pintér János, Czobor Mátyás oldalági leszármazottja, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László, Balaicz Zoltán, Galbavy Zoltán képviselő és dr. Gyimesi Endre

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt Czobor Mátyás mondta polgármesteri tisztébe iktatásakor 1918. június 1-jén. Az egykori esemény pénteken délután a Május 1. ligetben idéztetett fel, amikor leleplezték az egykori városvezető carrarai márványból készült mellszobrát, Béres János szobrászművész alkotását. 

Czobor Mátyás munkásságát dr. Gyimesi Endre volt polgármester idézte fel, ő volt az, aki a rendszerváltás után megtette az első lépéseket, hogy a város egykori vezetője méltó helyre kerüljön a zalaegerszegiek emlékezetében. Czobor Mátyás 18 évig irányította a várost, e korszak máig meghatározó nyomot hagyott a város arculatán. Postaszékház, tüdőszanatórium, tűzoltólaktanya, rendőrségi székház, templom, iskola épült, a Kvártélyház emelettel bővült, a vasútállomás átépült, lakásokat emeltetett, 31 új utca nyílt, 400 ház épült tíz év alatt, mindezek elismerésének tekinthető, hogy Zalaegerszeg 1929-ben megyei jogú város rangot nyert el. Ő indította el a virágos Zalaegerszeg mozgalmat, s nevéhez fűződik az 1935-ben megrendezett Göcseji Hét rendezvénysorozata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában