A diákolimpiai készülést segítette

2022.05.05. 14:00

Az egyesület és az alapítvány a kerékpározás népszerűsítését tűzte ki célul Kanizsán

A Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület és a Magyar Kerékpársport és Utánpótlás Alapítvány (MKUA) közös szervezésében a kerékpáros diákolimpiára felkészítő versenyre várták a fiatalokat nemrégiben a Kanizsa Aréna melletti füves területre.

Benedek Bálint

Az enyhén technikás pályán bárki kipróbálhatta magát Fotók: Szakony Attila

Az eseményen sok fiatal pattant nyeregbe, akiket a szakembergárda mellett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is megnézett. 

Valter Tibornak, az MKUA vezetőjének az élete egybefonódott a kerékpársporttal. Aktív versenyzőként került kapcsolatba a sporttal. Az országos bajnoki címek és az Olaszországban profi kerékpárosként eltöltött idő után úgy érezte, hogy a megszerzett tudásával a hazai kerékpársport fejlesztéséért szeretne dolgozni. A sportág szeretetét örökölte fia, Attila, akinek a nézők rendszeresen drukkolhatnak a profi kerékpárversenyeken. 

A kerékpáros diákolimpiára felkészítő verseny sokak szívügye, balról: Valter Tibor, Cseresnyés Péter és Bacsi Szilárd
Forrás: Szakony Attila

– Az alapítványra egyfajta szerelemgyerekként tekintek – folytatta. – Alapításkor az volt a célunk, hogy különböző, a sportért tenni akaró embereknek nyújtsunk platformot, ahol közösen mutathatunk fel eredményeket. Nagykanizsán intenzív sportinfrastruktúra-fejlesztés indult meg néhány éve. Az országban itt létesült az állandóan használható, épített terepkerékpáros pályák egyike. A dél-zalai város a MAPEI-Kanizsa otthonaként célul tűzte ki a kerékpársportban meghatározó szerep elfoglalását. Ebben a szakágban belátható időn belül, tervezhető ráfordításokkal valósíthatók meg ezek a célok. A kanizsaiak kerestek meg bennünket, hogy nyújtsunk támogatást a kitűzött célok eléréséhez. Örömmel kezdtünk bele a munkába, a Limitless XCO Nagykanizsa az elmúlt években sorra szállította a bajnoki címeket és a dobogós helyeket. Most már a Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesülettel karöltve dolgozunk a kerékpározás népszerűsítésért. Szerencsére a helyi általános iskolások közül egyre többen kerékpároznak, ami nagyon jó irány. 

A felkészítő viadallal kapcsolatban hozzátette: itt elsősorban nem az eredmény a fontos, hanem a sporttal való közvetlen kapcsolat kialakításán van a hangsúly. Ezért minden résztvevő értékes ajándékcsomagot kapott, s mindenki eredményesnek érezhette magát. Találkozhattak edzőkkel, beszélgethettek a már itt sportoló gyerekekkel, de Limitless XCO-mezes válogatott versenyző is tartott beszámolót a serdülő Európa-bajnokság izgalmairól. 

– Sportolóként a nyílt, őszinte hozzáállásban hiszünk, a munkában, az eredményességben – tette hozzá Valter Tibor. – Azon dolgozunk, hogy az elmúlt években elért kimagasló eredmények legalább részben fenntarthatóak legyenek. Reméljük, ebben az építkezésben és munkában ismét partnerünk lehet a város. Az alapítványnál a tanév végét egy nagy bulival zárjuk itt Nagykanizsán, egy kerékpárosnap keretében sok meglepetést tervezünk, előzetesen egyelőre annyit, hogy egy országos szinten ismert zenekar ingyenes koncert keretében is vendégünk lesz. 

A kanizsai egyesület elnöke, Bacsi Szilárd örömmel fogadta a felkészülést segítő versenyt, mint elmondta: a fiatalok öt korcsoportban, külön fiú és leány kategóriában teljesíthették az enyhén technikás körpályát. Most megláthatták, milyen formában vannak, s ezt követően az iskolájukon keresztül indulhatnak a június 5-én, vasárnap Tamásiban megrendezendő XCO-kategória országos diákolimpiáján. 

– Tavaly ősszel elindult egy kerékpáros felkészítő program gyerekeknek, örülnénk, ha minél többen jelentkeznének – mondta. – Heti háromszor tartunk tréningeket a Csónakázó-tónál, ezek egy része technikai jellegű, ahol főként a bicikli kezeléséről tartunk felkészítést. Ezenfelül állóképességet javító gyakorlások vannak, amelyek a fizikumukat fejlesztik, s képessé teszik őket akár a versenyeken való részvételre is. 

Eredmények, dobogósok. Fiúk, 1-2. osztály: 1. Tomásics Gergely (Bolyai-iskola), 2. Csótár Milán, (Zrínyi). 3-4. o.: 1. Bokán Samu (Hevesi), 2. Szentes Gábor (Zrínyi), 3. Szép Máté, (Kőrösi). 5-6. o.: 1. Bokán Simon (Hevesi), 2. Erdei Ádám, 3. Nagy Dávid (mindketten Péterfy). 7-8. o.: 1. Gémesi Barnabás (Inkey), 2. Molnár Zsombor (Hevesi). 9-10. o.: 1. Bacsi Csongor (Piarista). 11-12. o.: 1. Vaska Barnabás, 2. Korcsmáros Dávid (mindketten Batthyány). Leányok. 1-2. o.: 1. Kolonics Szófia (Rozgonyi), 2. Molnár Zselyke (Hevesi). 3-4. o.: 1. Babics Zita (Bolyai), 2. Litgler Lette (Kőrösi), 3. Taba Jázmin (Péterfy).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában