Visszanyeri régi formáját

2022.05.13. 07:00

A temetői kápolnát festmény alapján rekonstruálják Szentkozmadombján

Megkezdte a temetőben lévő kápolna felújítását az önkormányzat. Első ütemben új külső vakolatot és színezést kapott a Dervalics család által emeltetett épület, és a hiányzó neogótikus elemeket is pótolták.

Gyuricza Ferenc

Nagy Béla és Gellén István füvet nyír a kápolnánál

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Ehhez 2,5 millió forintos támogatás érkezett a Lea­der-alaptól, amit több mint egymillió forinttal egészített ki a falu – tájékoztatott Káli Lajos polgármester. Hozzátette: a munkálatok során a szigetelést is megoldották. 

– A kápolna eredetileg két méterrel magasabb volt, ám a II. világháború idején találatot kapott, s hogy ne ázzon be, gyorsan befedték – folytatta a 67 lakosú község polgármestere. – Azóta az eredeti állapotot nem sikerült visszaállítani. Most viszont a birtokunkba került egy akvarell, amit egy akkoriban Szentkozmadombján élő budapesti festőművész készített, s az még az épület sérülés előtti formáját mutatja. 

A torony megemelése mellett szükség lesz a nyílászárók cseréjére és belső festésre is, ezeket a második ütemben, ősszel tervezik elvégezni. A kápolnában jelenleg két harang is található, ezek egyikét pedig a szintén később megépítendő, a falu központjába tervezett Árpád-kori mintájú körtemplomba telepítenék át. 

– A temetői infrastruktúra fejlesztése is megvalósulhat, erre a Magyar falu programban ötmillió forintot kaptunk, amiből új utcafronti kerítést építünk majd – ismertette Káli Lajos, hozzátéve: saját forrásból ez a támogatás is kiegészítésre szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában